Οι εξελίξεις στην Ουκρανία στο επίκεντρο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών- Η σημερινή ατζέντα

Του Στέλιου Κάνδια 

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία κύλησε μοιραία η χθεσινή πρώτη μέρα του 7ου οικονομικού φόρουμ των Δελφών, καθώς πολιτική οικονομία και δικαιοσύνη έχουν ευθεία συσχέτιση με το ουκρανικό. 

Πολλοί παριστάμενοι εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, αλλά και αντικρουόμενες απόψεις. Υπήρχαν όμως και αισιόδοξες αναφορές για την επόμενη μέρα, ενώ ήχησε καμπανάκι συναγερμού για την κλιματική κρίση. 

Κλίμα: Τελειώνει ο χρόνος για τον πλανήτη

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο Nik Gowing, ιδρυτής του "Thinking the Unthinkable", ο Περιφερειακός Πρέσβης της COP26 σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία, Τουρκία και Ιράν, David Moran, υπογράμμισε ότι υπάρχει πολύς λίγος χρόνος για να αναλάβουμε φιλόδοξη δράση για το κλίμα. «Το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους του Παρισιού και να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου.

«Το κόστος της καταστροφής του περιβάλλοντος για την Ελλάδα υπολογίζεται στα 700 δισεκατομμύρια έως το τέλος του αιώνα αν δεν δράσουμε άμεσα» τόνισε ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή. Χαρακτήρισε αναγκαίο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα και όχι από το 2030 η συμφωνία της Γλασκόβης και στάθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης για να κατανοήσει ο κόσμος την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται ο πλανήτης.

Από την πλευρά του ο Petteri Taalas, Γενικός Γραμματέας στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, εκτίμησε ότι μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς, αλλά χρειάζεται άμεση μετάβαση σε άλλες μορφές ενέργειας. Ανέδειξε επίσης τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει στο κλίμα η αποψίλωση των δασών.

Την εκτίμηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιταχύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια διατύπωσε ο Κώστας Συνολάκης, Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή για την Ελλάδα.

Έρχεται ρύθμιση για το λόγο στο Διαδίκτυο από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η ενίσχυση των θεσμών και η ανάγκη ρύθμισης των ανισοτήτων στις σύγχρονες κοινωνίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου, πρέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Kevin Featherstone, καθηγητή στο LSE. 
 
Με φόντο το άναρχο τοπίο του διαδικτύου ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι επίκειται, από μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετική ρύθμιση σε σχέση με τον λόγο στο διαδίκτυο, που δεν θα λειτουργεί αποτρεπτικά στην πολυφωνία, αλλά σε μια προσπάθεια για να γίνεται γνωστό από που προέρχεται η όποια ρητορική μίσους.

Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο Kevin Featherstone αναφέρθηκε στις πολλές διαφορετικές κρίσεις που πλήττουν αυτόν τον καιρό τη δημοκρατία στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο συγκεκριμένα για μια «μίξη κρίσεων, κάποιες από τις οποίες είναι βραχυπρόθεσμες, κάποιες μακροπρόθεσμες και κάποιες με βαθύτερες συνέπειες».
 
Σύμφωνα με τον πρώην Έλληνα Πρωθυπουργό, η Δημοκρατία βρίσκεται όντως σε κρίση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης ενισχύονται συνεχώς οι νέες ιδέες προκειμένου να προωθούνται εκείνες που θα αποτρέπουν την διάβρωση των θεσμών. 

Όλα αυτά, κατά τον κ. Παπανδρέου, είναι πιθανό να επηρεάσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη επίθεση στην Ουκρανία. 

Εκπαίδευση

Στη συζήτηση του με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ο διευθυντής του κέντρου βιώσιμης ανάπτυξης του πανεπιστημίου Κολούμπια Τζέφρι Σακς επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί εκπαιδευτικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας. Η Αθήνα, επισήμανε, μπορεί να ξαναγίνει κέντρο εκπαίδευσης αξιών. Επίσης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα που υιοθετήθηκε στην πανδημία η online εκπαίδευση.
 
Ο καθηγητής παρουσίασε ένα τελείως διαφορετικό μέλλον, καθώς, όπως είπε, "σε 20 - 30 χρόνια οι δουλειές θα είναι πολύ διαφορετικές, γι αυτό θα πρέπει να πηγαίνουμε πολύ πιο γρήγορα από τα μηχανήματα ώστε αυτά να είναι φίλοι μας και να μη μας αντικαθιστούν".  

Ο καθηγητής επισήμανε τέλος, ότι χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε στις αξίες και στις αρετές όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, και πως γι' αυτό υπάρχει το Mission 4,7 ενώ τόνισε πως η ελληνίδα υπουργός Παιδείας, κα Κεραμέως, είναι πρωτεργάτρια σε αυτό.

Κίνα

Σήμερα στο επίκεντρο θα βρεθεί η Κίνα, καθώς θα συζητηθούν οι σινοαμερικανικές σχέσεις αλλά κι η σχέση της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο. Ομιλητές μεταξύ άλλων θα είναι οι πρέσβεις της Κίνας και των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Σιάο Τζουντσένγκ και Τζέφρι Πάιατ κι ο Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους. Για τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή θα τοποθετηθεί ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία θα τοποθετηθεί ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Ομιλητές 

Πέραν των γεωπολιτικών θεμάτων, στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών θα βρεθούν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα αναφερθεί στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος θα μιλήσει για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αστυνομίας, o υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα που θα μιλήσει για τις προκλήσεις του συστήματος υγείας, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος θά τοποθετηθεί για τις πόλεις του μέλλοντος εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας. 
 

Πηγή: skai.gr