Κλείσιμο

Οι εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ για τους δράστες της επίθεσης στον πρύτανη του ΟΠΑ

Άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που είχαν σχέση με την κατάληψη «Βανκούβερ» και άλλες ομάδες του αναρχικού χώρου «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από την πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ, Δημήτρης Μπουραντώνης. 

Η κατάληψη «Βανκούβερ» στεγαζόταν σε νεοκλασικό κτίριο στην οδό Μαυρομματαίων που ανήκει στην ΑΣΟΕΕ και το οποίο είχε εκκενωθεί τον Νοέμβριο του 2019.

Η αστυνομία εκτιμά ότι στην ομάδα των δραστών ενδεχομένως να υπάρχουν δύο-τρεις φοιτητές της ΑΣΟΕΕ αλλά οι περισσότεροι πιθανολογείται ότι είναι εξωπανεπιστημιακοί. Επίσης, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι προκειται για τα ίδια άτομα που στις 8 Οκτωβρίου είχαν κάνει έφοδο/κατάληψη στο γραφείο του πρύτανη του ΕΜΠ.

Σημειώνεται ότι μετά και την ανάληψη ευθύνης για το περιστατικό η υποδιεύθυνση κρατικής ασφάλειας προχωρά στο σχηματισμό δικογραφίας, (επισήμως έρευνα για την ταυτοποίηση των δραστών), ωστόσο, το γεγονός ότι οι δράστες φορούσαν κουκούλες και γάντια καθιστά δύσκολη την ταυτοποίησή τους.

Ο πρύτανης αρχικά μιλώντας στους αστυνομικούς δεν είχε περιγράψει ότι οι δράστες τον φωτογράφισαν βάζοντας του στο λαιμό ταμπέλα με σύνθημα «αλληλεγγύη στις καταλήψεις».

Σύμφωνα με αρμόδιες αστυνομικές πηγές είχε πει ότι κάποιοι κουκουλοφόροι είχαν μπει στο γραφείο του και προκάλεσαν φθορές και ότι ο ένας τον είχε πιάσει από τον λαιμό. Ωστόσο, δεν επιθυμούσε να προβεί σε κάποια δικονομική ενέργεια.

Επισημαίνεται ότι εντός της ΑΣΟΕΕ εξακολουθεί να υπάρχει ένας χώρος στέκι αναρχικών, το οποίο όμως είναι ανενεργό μετά την επιχείρηση που είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα η αστυνομία στο υπόγειο του κτιρίου. Επίσης, η σχολή είναι κλειστή λόγω COVID.

Σε δήλωσή του σχετικά με τον προπηλακισμό του πρύτανη του ΟΠΑ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέφερε ότι «οι δράστες θα επικηρυχθούν. Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Όπως και με τη Χρυσή Αυγή ο φασισμός δεν θα περάσει».

«Η Ελλάδα ανατριχιάζει», σημειώνει ακόμη ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Από τον προπηλακισμό ενός πρύτανη και την ανάρτηση φωτογραφίας, που τον δείχνει καταβεβλημένο με μια επιγραφή σαν θηλιά που βρωμίζει τη λέξη αλληλεγγύη. Ταμπέλες κρέμαγαν οι χιτλερικοί στους Εβραίους και στους αντάρτες.

Οι δημοκράτες αγανακτούν. Όσοι τους ανέχονται, όσοι τους ανέχθηκαν καιρός να αναθεωρήσουν και να θυμώσουν».

Η ανακοίνωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε πως οι δράστες άσκησαν σωματική βία στον πρύτανη τον οποίο έπειτα απείλησαν και εξύβρισαν πριν αποχωρήσουν.

«Τέτοιες έκνομες, βίαιες και αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν έχουν θέση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, ο σεβασμός της ζωής και της προσωπικότητας, και η δημοκρατία, είναι θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αξίες του Πανεπιστημίου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η έφοδος κουκουλοφόρων στο γραφείο του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ έγινε στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής δράσης αλληλεγγύης στις καταλήψεις, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι δράστες στο κείμενο ανάληψης ευθύνης που ανήρτησαν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στο πλαίσιο του καλέσματος για δράσεις υπέρ καταλήψεων έχουν προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας και αλλού.