Οι δύο ημερομηνίες ορόσημα για τους οφειλέτες

Αυτήν την στιγμή τρέχουν δύο διορίες για τους οφειλέτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

του Χρυσόστομου Τσούφη

Την 18η ημέρα του στον θώκο του Υπουργείου Οικονομικών διανύει ο Κωστής Χατζηδάκης και ήδη έχει απορρίψει δημόσια δύο φορές το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης οφειλών. Την  πρώτη φορά από το βήμα της Βουλής και τις προγραμματικές δηλώσεις και τη δεύτερη σε συνέντευξή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.  

Με δεδομένη τη διπλή αυτή άρνηση κι εκτός εξαιρετικού απροόπτου, διότι το υπουργείο προσπαθεί έστω και για βελτιώσεις στις υπάρχουσες ρυθμίσεις ή ακόμη και παράταση -με τον Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει ότι εκκρεμεί ραντεβού του με τον Κωστή Χατζηδάκη- αυτήν την στιγμή τρέχουν δύο διορίες για τους οφειλέτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.  

Η πρώτη είναι η 31η Ιουλίου οπότε και λήγει το περιθώριο για την υπαγωγή στις 2 ρυθμίσεις που αφορούν είτε των την αναβίωση των 72 και 120 δόσεων είτε αφορούν τη ρύθμιση χρεών που γεννήθηκαν από την πανδημία κι έπειτα και μπορούν να τακτοποιηθούν σε 36-72 δόσεις. Παρά το μεγάλο θεωρητικό ενδιαφέρον , οι πολλοί κόφτες που τέθηκαν σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς , περιόρισαν σημαντικά τα πρακτικά αποτελέσματα με αποτέλεσμα 17 ημέρες πριν την εκπνοή να έχουν ρυθμίσει λίγο παραπάνω από το 11% των δυνητικά ωφελούμενων. 

Υπενθυμίζεται ότι η υπαγωγή στο νέο πλαίσιο ρυθμίσεων γίνεται με την καταβολή 2 δόσεων εντός 3 ημερών από την αίτηση ενώ ταυτόχρονα πρέπει τυχόν άλλες οφειλές να ρυθμιστούν στην πάγια ρύθμιση 24-48 δόσεων εντός 1 μήνα από την έγκριση της αίτησης. Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%, ενώ για τις δόσεις που αφορούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5%. 

Η δεύτερη διορία αφορά τους μεγαλοοφειλέτες, όσους χρωστούν δηλαδή περισσότερα από 150.000€, οι οποίοι κινδυνεύουν από τις 4 Αυγούστου να «κρεμαστούν στα μανταλάκια» από ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ. Οι συγκεκριμένοι θα λάβουν στις 18 Ιουλίου μια τελευταία προειδοποίηση από τις αρχές με την οποία θα τους γνωστοποιείται ότι έχουν 15 ημέρες μπροστά τους για να ρυθμίσουν τα χρέη τους πριν γίνουν γνωστοί στο πανελλήνιο.  

Από τον δημόσιο «εξευτελισμό» θα εξαιρεθούν:  

  • Οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει 
  • Οφειλέτες με οφειλές σε αναστολή καταβολής από προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου 
  • Οφειλέτες με χρέη ανεπίδεκτα είσπραξης 
  • Οφειλέτες που έχουν αποβιώσει  
  • Νομικά πρόσωπα στο στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα 

Η τελευταία φορά που είχαν δημοσιοποιηθεί τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών ήταν το 2019 αλλά λόγω της πανδημίας η πρακτική αυτή ανεστάλη... Μέχρι τις 4 Αυγούστου...

Πηγή: skai.gr