Ο Ζεεχόφερ απειλεί Ελλάδα με ελέγχους στις πτήσεις για το μεταναστευτικό – Τι απαντά η Αθήνα

Την ενόχλησή του σχετικά με τις δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές, τη μετακίνηση δηλαδή μεταναστών εντός της ΕΕ, στην προκειμένη περίπτωση από την Ελλάδα στη Γερμανία, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, απειλώντας την Ελλάδα με επιβολή συνοριακών ελέγχων, δηλαδή ελέγχων στις πτήσεις από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το γερμανό υπουργό Εσωτερικών οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται στην Γερμανία αφορούν μετανάστες οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα ή έχουν μάλιστα λάβει ήδη και προστασία.
 
«Αυτό δεν μπορεί να μείνει έτσι! Δεν επιτρέπεται καμία καθυστέρηση», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη, και τόνισε ότι, εάν δεν υπάρξει λύση, η γερμανική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής συνοριακών ελέγχων.

Σύμφωνα με τον κ. Ζεεχόφερ, από τις 80.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου που έχουν υποβληθεί από τον Ιανουάριο έως τώρα στη Γερμανία, οι 34.000 αφορούν μετανάστες οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση στην Ελλάδα. Όπως είπε, «από αυτούς που είχαν ήδη άσυλο στην Ελλάδα, η Ελλάδα πήρε πίσω μόνο μία περίπτωση».

Αν αυτό δεν αλλάξει, προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, τότε θα εισαγάγει συνοριακούς ελέγχους για τις πτήσεις από Ελλάδα. «Αυτό θα ήταν ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο, το οποίο επίσης θα λάβω, εάν δεν καταλήξουμε σε μια κοινή προσέγγιση με την Ελλάδα», ανέφερε, για να προσθέσει: «Δώσαμε στην Ελλάδα ισχυρή ανθρωπιστική βοήθεια. Βοηθήσαμε περισσότερους από 3000 πρόσφυγες μετά την πυρκαγιά στη Μόρια. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει προσφέρει ανάλογη βοήθεια. Και όταν κανείς βοηθά τόσο μια χώρα, τότε θα πρέπει να μπορεί και να περιμένει ότι θα υπάρξει μια συναίνεση σε ό,τι αφορά τη δευτερογενή μετανάστευση, όταν άνθρωποι που έχουν ήδη λάβει προστασία απλώς προχωρούν παραπέρα». Ο Χορστ Ζεεχόφερ σημείωσε ακόμη ότι έχει προσωπικά διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Αθήνα, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα ελάμβανε οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία για να κατοχυρώσει ότι εξασφαλίζονται στέγη, περίθαλψη και ιατρική φροντίδα αξιοπρεπώς στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υπουργός Μετανάστευσης έχει συμφωνήσει με τη διατύπωση της συμφωνίας, αλλά δεν την έχει μέχρι τώρα υπογράψει. «Θα καταβάλουμε μια νέα προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και, εάν αυτό δεν συμβεί - το εισηγήθηκα σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο - θα εξετάσουμε κάτι το οποίο βρήκα κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου πριν από τέσσερα χρόνια: αυτά τα άτομα, όταν φθάνουν στο αεροδρόμιο στην Γερμανία, να τα επιστρέφουμε πίσω στην Ελλάδα. Αυτό τότε με παράκληση της Ελλάδας τερματίστηκε και αυτό θα ήταν ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο», ανέφερε.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ τόνισε πάντως ότι το ζήτημα αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία «και σε αυτό το ζήτημα δεν είναι επαρκώς ενεργή». Υπογράμμισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «όσο λιγότερη ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου υπάρχει, τόσο περισσότερο θα λαμβάνονται εθνικά μέτρα και δεν μπορεί να το επιθυμεί κανείς αυτό. Αυτά τα πράγματα μπορούν να επιλυθούν σε ευρωπαϊκή βάση», κατέληξε και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν χωράει αναβολή, ούτε καν σε μια μεταβατική περίοδο μεταξύ δύο κυβερνήσεων.

Απάντηση Αθήνας

«Έχουμε απαντήσει αναλυτικά σε παλαιότερες επιστολές για το θέμα της μετακίνησης αναγνωρισμένων προσφύγων και υπογράψαμε με τη Γερμανία σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο και θα εφαρμόσουμε. Είναι αυτονόητο ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που αφορά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσαν κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, απαντώντας στον κ. Ζεεχόφερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ