Ο κύκλος της οπαδικής βίας: H επίθεση στη Ν. Κρήνη μέχρι την εν ψυχρώ δολοφονία 19χρονου (Βίντεο)

Το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του 19χρονου Αλκιβιάδη Καμπανού από χούλιγκαν στην περιοχή της Χαριλάου προσθέτει ακόμη έναν κρίκο στη μαύρη αλυσίδα των περιστατικών οπαδικής βίας. Ακόμη χειρότερα, αυξάνει τον αριθμό των νέων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους πληρώνοντας το τυφλό μίσος.

Οι συγκρούσεις μεταξύ οπαδών ΠΑΟΚ και Άρη μετρούν δεκαετίες, αλλά τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν κορυφωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι. Εκτός από τον 19χρονο, τη ζωή του έχασε στις 5 Ιανουαρίου 2020 και ο Βούλγαρος Τόσκο Μποτζατζίσκι.

Η παράθεση των γεγονότων που οδήγησαν στο γεγονός που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Θεσσαλονίκης, ξεκινάει στις αρχές Οκτωβρίου του 2019, όταν ο σύνδεσμος οπαδών του ΠΑΟΚ στη Ν. Κρήνη δέχτηκε επίθεση, κατά την οποία δεν προέκυψαν τραυματισμοί, παρά ελάχιστες υλικές ζημιές.

Στις 22 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, καταγράφηκε επίθεση σε καφετέρια στην ίδια περιοχή, με δύο άτομα να τραυματίζονται, το ένα εκ των οποίων σοβαρά.

Τα παραπάνω γεγονότα αποτέλεσαν προάγγελους της δολοφονίας του Τόσκο, στο πάρκινγκ δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Όπως φοβόταν η αστυνομία, ακολούθησαν πολλά ακόμη περιστατικά, ενώ κάποια αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους.

Οκτώβριος 2019: Λίγες ημέρες μετά την πρώτη επίθεση στη Ν. Κρήνη, η έγκαιρη επέμβαση της αστυνομίας αποτρέπει μακελειό στη περιοχή της Δελφών, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου δεκάδες χούλιγκαν του ΠΑΟΚ προσπαθούν να μεταβούν σε σύνδεσμο του Άρη κραδαίνοντας ρόπαλα και άλλα αντικείμενα.

Απρίλιος 2020: Μέσα σε ένα 24ωρο αναφέρονται δύο περιστατικά βίας σε Τούμπα και Πυλαιώτικα, με ομάδες χούλιγκαν να επιτίθενται σε μεμονωμένα άτομα.

Ιούνιος 2020: Ένας 17χρονος δέχεται επίθεση από συνομήλικό του κι έναν 22χρονο, που μάλιστα βιντεοσκοπούν την πράξη του ξυλοδαρμού. Έχει προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ανάλογο περιστατικό σε προαύλιο λυκείου της Θεσσαλονίκης, για το οποίο ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή πέντε νεαρών.

Νοέμβριος 2020: Θερμόαιμοι οπαδοί συγκρούονται στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης και μέχρι να φτάσει η αστυνομία, έχουν όλοι εξαφανιστεί από το σημείο.

Ιανουάριος 2021: Ένοπλος ανοίγει πυρ κατά τριών οπαδών αντιπάλου ομάδας στη Λεωφόρο Κ. Καραμανλή, στο ύψος του Ιπποκράτειου. Οι δύο εκ των τριών τραυματίζονται στα πόδια.

Μάρτιος 2021: Ένας 35χρονος δέχεται επίθεση με ξύλινο αντικείμενο από αγνώστους, ενώ βρίσκεται στο αυτοκίνητό του στην περιοχή Χαριλάου. Δύο ημέρες αργότερα, ο σύνδεσμος των οπαδών του Άρη στον Εύοσμο δέχεται επίθεση με πέτρες. Η μόνη ζημιά που προκαλείται, είναι στην κάμερα ασφαλείας. Όλα αυτά (και κυρίως το γεγονός του προηγούμενου Ιανουαρίου) οδηγούν σε αιματηρό επεισόδιο έξω από το γήπεδο "Κλεάνθης Βικελίδης" του Άρη. Δεκάδες χούλιγκαν συγκρούονται κρατώντας τσεκούρια, λοστούς, μαχαίρια, πυρσούς και αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ. Τουλάχιστον δέκα άτομα τραυματίζονται.

Απρίλιος 2021: Άγρια επεισόδια ξεσπούν στη Νεάπολη μεταξύ οπαδών ΠΑΟΚ και Άρη, όπως μαρτυρά το βίντεο που είχε δημοσιοποίησε το makthes.gr.

Ιούνιος 2021: Νεαροί συμμετέχουν σε συμπλοκή (ξανά) στον Εύοσμο χρησιμοποιώντας πυρσούς και ξύλα και τυλίγοντας μάλιστα ένα δέντρο στις φλόγες, ενώ επίθεση δέχονται και άτομα που επέβαιναν σε αυτοκίνητο.

Πηγή: Μακεδονία