Ο Ιρανός πρόσφυγας που αρίστευσε στις πανελλήνιες μιλάει στο skai.gr

Η συνέντευξη του Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί στο skai.gr για την επιτυχία του στις πανελλήνιες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα.

Του Μάκη Συνοδινού

Από το camp προσφύγων της Μόριας στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Mηχανικών Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τον Ιρανό πρόσφυγα Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί που αρίστευσε στις πανελλήνιες και η ιστορία του προκαλεί μόνο συγκίνηση και θαυμασμό. Μιλώντας στο skai.gr αφηγείται το πώς έφτασε στην χώρα μας αλλά και σε ποιο πανεπιστήμιο είναι το όνειρο του να σπουδάσει.

Όπως λέει, έξι φορές προσπάθησε αυτός και η οικογένεια του να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκα από τα τουρκικά παράλια και τελικά το 2019 τα κατάφεραν. Μετά από ένα ταξίδι κάτω από αντίξοες συνθήκες που διήρκησε 50 ολόκληρες ημέρες κατάφεραν μαζί με άλλους πρόσφυγες να περάσουν στη Λεσβο. Εκεί έμειναν στο κέντρο υποδοχής της Μόριας όπου οι συνθήκες διαβίωσης ήταν δύσκολες ωστόσο όπως λέει χαρακτηριστικά «ότι και να ήταν η Μόρια τουλάχιστον ήξερα πως είμαι στη Λέσβο, είμαι στην Ευρώπη».

Όσο για την χειρότερη εικόνα που έχει στο μυαλό του, είπε ότι είναι με την τουρκική αστυνομία και το πώς συμπεριφερόταν στους πρόσφυγες.

Καμία δυσκολία όμως δεν κατάφερε να «ρίξει» τον Κούρο. Ούτε ο ξεριζωμός ούτε το δύσκολο ταξίδι, ούτε η Μόρια, ούτε η δυσκολία της γλώσσας. Η θέληση του να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει ήταν πιο ισχυρή από όλα. Και τα κατάφερε, αριστούχος στις πανελλήνιες 2022 πραγματοποίησε το όνειρο του και θα φοιτήσει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Θεσσαλονίκης.

Πηγή: skai.gr