ΚΑΙΡΟΣ

Ο αγώνας στην Αθήνα πέτυχε

Μετά από δύο ημέρες, οι αγρότες που είχαν καταλάβει μέρος του λιμανιού του Πειραιά αναχώρησαν για την Κρήτη, αφού προηγήθηκε η αποχώρηση των ΜΑΤ.

Μετά από μια πολύωρη σύσκεψη του συντονιστικού τους οργάνου οι πρόεδροι όλων των αγροτικών συλλόγων της Κρήτης αποφάσισαν να επιστρέψουν στο νησί τους, θεωρώντας ότι ο αγώνας τους εδώ στην Αθήνα πέτυχε και θα συνεχιστεί στην Κρήτη μαζί με τους υπόλοιπους αγρότες.

• Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Ζαχαρίας Σπυριδάκης, σε δηλώσεις του, κατηγόρησε για αναλγησία την κυβέρνηση, ενώ επιτέθηκε δριμύτατα κατά της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το πρωί της Τρίτης το λιμάνι του Πειραιά πνίγηκε στα χημικά, καθώς οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ έριξαν και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης. Οι αγρότες απάντησαν πετώντας ξύλα και άλλα αντικείμενα.

Στο μεταξύ, την παραίτηση του υφυπουργού Εσωτερικών, Χρήστου Μαρκογιαννάκη και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ζήτησε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, ο οποίος έκανε λόγο για απρόκλητη επίθεση με δακρυγόνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στο λιμάνι του Πειραιά.

Πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να δημιουργεί αυταρχικές ιδέες στα σώματα ασφαλείας και να τα χρησιμοποιεί ως πραίτορές της.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου την εικόνα της κυβέρνησης.

• • • Δεν πρόκειται, ως κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση να παρακολουθήσουμε το ΠΑΣΟΚ στη συνειδητή και εσκεμμένη προσπάθεια πόλωσης και τεχνητής όξυνσης την οποία κάνει, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Τόνισε, επίσης, ότι αυτό που μετράει είναι η πραγματοποίηση του διαλόγου και πρόσθεσε ότι πως έγινε διάλογος σε κτήριο του Υπουργείου Ναυτιλίας, με τη συμμετοχή των κ.κ. Μπούρα , Παπαδόπουλου και εκπρόσωπους των αγροτών της Κρήτης.

Για συνεχιζόμενη καταστολή από την κυβέρνηση έκανε λόγο το ΚΚΕ και υποστήριξε πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν κοινή στρατηγική, η οποία ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά.

Για κυβέρνηση των ΜΑΤ, της βίας και του αυταρχισμού μίλησε ο ο Αλεξης Τσίπρας, ο οποίος πήγε το πρωί στο λιμάνι.

Έκανε λόγο για υπουργούς που κρύβονται και πηγαίνουν ταξίδια στις Βρυξέλλες, ενώ καταφέρθηκε κατά του υφυπουργού εσωτερικών Πέτρου Μαρκογιαννάκη αναφέροντας πως αυτός ανέλαβε να κάνει τη βρώμικη δουλεία.

Η κυβέρνηση πρώτα δέρνει και μετά συζητά, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

Στο λιμάνι βρέθηκαν επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.

Η Νομαρχία Πειραιά κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπεύθυνου για την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο λιμάνι

Παράλληλα, την έντονη διαμαρτυρία του για όσα διαδραματίστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης.

Όπως αναφέρει σχεδόν όλοι οι καταναλωτές αποφεύγουν να κάνουν αγορές από τα καταστήματα του κέντρου λόγω της κατάληψης του λιμανιού.

Την ίδια ώρα, απο τις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγακης, εμφανίσθηκε αισιόδοξος για το ραντεβού του με την κοινοτική επίτροπο Μάριαν Φίσερ Μπόελ.

Στόχος της συνάντησης είναι η έγκριση του πακέτου των 500 εκατ. ευρω προς τους αγρότες.

Ωστόσο, απο το περιβάλλον της επιτρόπου επισημαίνεται ότι θα περάσουν κάποιοι μήνες για να μελετηθεί ο ελληνικός φάκελος και να δοθεί το πράσινο φως για την χορήγηση του πακέτου.

Το μέτωπο στον Προμαχώνα

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο του συνοριακού σταθμού του Προμαχώνα όσο χρειαστεί, δηλώνουν οι αγρότες του νομού Σερρών, ενώ θα αποφασίσουν για την εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το βράδυ.

Εξάλλου, στην εθνική οδό ΣερρώνΠρομαχώνα δεν υπάρχει, πλέον, ουρά φορτηγών και ΙΧ, καθώς άντρες της Τροχαίας, οι οποίοι βρίσκονται σε κομβικά σημεία, κατευθύνουν τα οχήματα με προορισμό τη Βουλγαρία στο συνοριακό φυλάκιο Εξοχής της Δράμας.

Από την πλευρά του, ο Αλέκος Αλαβάνος, που επισκέφθηκε το μπλόκο στον Προμαχώνα, κάλεσε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των αγροτών και τόνισε, ότι το πακέτο των παροχών πρέπει να συμπληρώνεται με σοβαρά μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίσει μία επιβίωση όχι λίγων εβδομάδων, αλλά να εξασφαλίσει την ανάπτυξη της περιφερειακής Ελλάδας.Πηγή: skai.gr