Novartis: Βγαίνουν από το αρχείο οι μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου Αβραμόπουλου

Iωάννα Μάνδρου - skai.gr


Δεκασέλιδη αναφορά-ανάκληση της δικογραφίας με τις μηνύσεις των πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου υπέβαλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η αναφορά Αγγελή υποβλήθηκε από χθες Τετάρτη το μεσημέρι, πρωτοκολλήθηκε από το αρμόδιο γραφείο της Εισαγγελίας και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλείται νεότερα στοιχεία, κρίνοντας ότι πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες των τριών πολιτικών υπό το φως των νέων δεδομένων. Σύμφωνα με την αναφορά Αγγελή, οι μηνύσεις των τριών πολιτικών που στρέφονται κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς, των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και πολιτικών προσώπων (πρωθυπουργού και αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης) πρέπει να ανασυρθούν από το αρχείο και να διερευνηθούν στο σύνολό τους. 

Πέραν της ανάσυρσης της δικογραφίας στην οποία προχώρησε χθες ο κ. Αγγελής ο οποίος ήταν εκείνος που είχε θέσει και τη σχετική δικογραφία στο αρχείο, υπέβαλε και το έγγραφο του προς τον εισαγγελέα εφετών ζητά μεταξύ άλλων να κληθούν και να εξεταστούν ως μάρτυρες οι τρεις πολιτικοί (Σαμαράς, Βενιζέλος και Αβραμόπουλος) για όσα οι ίδιοι με τις μηνύσεις τους έχουν καταγγείλει, παράλληλα αναφέρεται στο πρόσωπο του λεγόμενου "Ρασπούτιν" και ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκάλυψη της ταυτότητάς του.

Από το περιεχόμενο της μηνύσεως του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που στρέφεται κατά του πρωθυπουργού αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η ανάσυρση της δικογραφίας θα οδηγήσει την υπόθεση εκτός από δικαστική διερεύνηση και στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η ανάκληση από τον κ. Αγγελή, θεωρείται από δικαστικές πηγές, ως παραβίαση της εισαγγελικής ιεραρχίας, καθώς δεν έχει ήδη απευθύνει σχετικό αίτημα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία και μελετά το όλο θέμα.

Σημειώνεται, ότι ο κ. Αγγελής τα νέα στοιχεία που τώρα επικαλείται για την ανάσυρση των μηνύσεων ήταν σε αυτόν γνωστά από μήνες, όπως προκύπτει από τις αναφορές του. Ο κ. Αγγελής έχει κληθεί να καταθέσει αύριο ως μάρτυρας στο πλαίσιο των πειθαρχικών και ποινικών ερευνών που διενεργούνται στον Άρειο Πάγο τόσο για τις καταγγελίες του ιδίου όσο και τις καταγγελίες της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη σε βάρος του.

Η έρευνα διενεργείται από τον αντεισαγγελέα του Άρειου Πάγου Δημήτριο Δασούλα ως προς το σκέλος των καταγγελιών Αγγελή, ενώ για τις καταγγελίες Τουλουπάκη την έρευνα διενεργεί ο αντεισαγγελέας Βασίλειος Πλιώτας.