Notams- Πτήσεις: Οι χώρες που αποκλείει η Ελλάδα έως 15 Αυγούστου - Λίστα

Παρατείνεται έως και το Σάββατο 15 Αυγούστου, η αναστολή των πτήσεων από και προς Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, καθώς και μόνο με αρνητικό τεστ θα εισέρχονται όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, παρατείνεται έως τις 14 Αυγούστου η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας για μη ευρωπαίους πολίτες.

Πρόκειται για νέες αεροπορικές οδηγίες (notams) που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, θα ισχύουν έως τις 14 και 15 Αυγούστου 2020, και έχουν σαν στόχο την πρόληψη του Covid-19 στην χώρα μας.

Αναλυτικά, από σήμερα έως τις 14 Αυγούστου 2020 τα μεσάνυχτα, παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία (Νοtam) εξαιρούνται οι ακόλουθες 12 χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης, έως το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 και ώρα 23:59, παρατείνεται η αεροπορική οδηγία (notam) που προβλέπει αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας. Για τις συγκεκριμένες αεροπορικές οδηγίες (παρατάσεις), παραμένουν οι εξαιρέσεις που ισχύουν ως έχουν. Παράλληλα, με νέα αεροπορική οδηγία που ισχύει έως το Σάββατο 15 Αυγούστου τα μεσάνυχτα, προβλέπεται ότι όσοι ταξιδεύουν προς την Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία διαβατηρίου ή ταυτότητάς τους. Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ πριν την πτήση, καθώς η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη. Οι αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με αυτήν την υποχρέωση ελέγχου, θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους. Ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) πριν την άφιξη στην Ελλάδα. Τεστ COVID-19 στους επιβάτες διεθνών πτήσεων που καταφθάνουν στην χώρα μας, προβλέπεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους

Σημειώνεται ότι νέα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού ανακοίνωσε εχθές ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την αύξηση που καταγράφεται στον αριθμό των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. 

Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι έπειτα από σχετική πρόταση και συνεννόηση με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκαν τα εξής:

Από σήμερα 1/8 έως και 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.

Επίσης, από αύριο έως τις 15/8 ισχύει η αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, π.χ. γηροκομεία, σε δομές ευάλωτων ομάδων, άστεγοι, πρόσφυγες και σε νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά τα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός που θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού, πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγυαλγία, ρινική καταρροή. Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.

Επιπρόσθετα δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες ως τις 15/8.

Ακόμα, από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφισταμένων υγειονομικών κανόνων.

Επίσης, από Δευτέρα 3/8 έως Κυριακή 9/8, για μία εβδομάδα, υπάρχει ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ- εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοιχτών εκδηλώσεων έως τις 31/8. Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων στις παραλίες έως τις 31/8, παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία. Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ. Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ