Νόνικα Γαληνέα: Οι πρωτιές στο σανίδι και η σχέση ζωής με τον Αλέκο Αλεξανδράκη - Την Τρίτη η κηδεία της

«Επειδή δεν τολμούσα να τον κοιτάω, πήγαινα από πίσω του και κοίταζα το σβέρκο και τα μαλλιά του. Ήταν πολύ ωραίος...» είχε πει για τον σύντροφό της επί 21 χρόνια

«Μια ζωή στο σανίδι» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ταινίας για την ζωή της Νόνικας Γαληνέα, της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών

Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 6 Ιουνίου, στη 1 το μεσημέρι, από το Α΄ Νεκροταφείο. 

Επιθυμία της Νόνικα Γαληνέα ήταν, όταν φύγει από την ζωή, αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν για τους σκοπούς του Ιδρύματος «Το σπίτι του ηθοποιού».

Είχε χαρακτηριστεί ως η «μεγάλη κυρία του θεάτρου», το οποίο υπηρέτησε για πολλές δεκαετίες ως πρωταγωνίστρια, αλλά και ως μεταφράστρια ή θιασάρχης.

Γόνος εύπορης οικογενείας, με σπουδές στα καλύτερα σχολεία του εξωτερικού και ένα 5ετή γάμο με δύο παιδιά, η Νόνικα Γαληνέα επιστρέφει στην Ελλάδα το 1963 και δίνει εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης. 

Η καριέρα της ξεκίνησε τότε με την πρώτη της παράσταση, τους Όρνιθες του Αριστοφάνη και συνεχίστηκε αδιάλειπτα μέχρι το 2009, όταν έπαιξε για τελευταία φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο έργο «Η εκατομμυριούχος» του Μπέρναντ Σο. 

Η Γαληνέα συνεργαζόταν με τον Κάρολο Κουν, την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν, την Άννα Συνοδινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ και άλλα «ιερά τέρατα»  του ελληνικού θεάτρου. 

Αν και έζησε την άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου, η Νόνικα Γαληνέα έπαιξε μόλις σε τρεις ταινίες, με πιο γνωστή «Την κόμισσα της Κέρκυρας», όπου υποδυόταν την «Φρόσω», την φίλη της Ρένας Βλαχοπούλου.

Οι πρωτιές στο σανίδι

Στα νεότερα χρόνια συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αμφιθέατρο ενώ παράλληλα έκανε πολλές συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παραστάσεις στη Μεγάλη και στη Μικρή Επίδαυρο καθώς και στο Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο.

Η Γαληνέα ήταν η πρώτη Ελληνίδα με 50 χρόνια συνεχή παρουσία στο θέατρο, η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που ερμήνευσε στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου στην αγγλική γλώσσα και η μόνη που πρωταγωνίστησε 6 φορές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το 2006, βραβεύτηκε με το έπαθλο «Κυβέλη» , για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο.

Η σχέση ζωής με τον Αλέκο Αλεξανδράκη 

Από το 1969 γνώρισε τον Αλέκο Αλεξανδράκη στο Θέατρο Μετροπόλιταν, όπου συμπρωταγωνιστούσαν. Οι δύο τους έγιναν ζευγάρι και στη ζωή και χώρισαν το 1990, μετά από 21 χρόνια σχέσης και βαθιάς αγάπης.

«Δεν είχαμε ανταλλάξει ποτέ κουβέντα εκτός από καλημέρα και επειδή δεν τολμούσα να τον κοιτάω, πήγαινα από πίσω του και κοίταζα το σβέρκο και τα μαλλιά του. Ήταν πολύ ωραίος. Ένιωθα μεγάλη έλξη, αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν πως μια μέρα, σύντομα, θα είμαστε ζευγάρι. Δεν φανταζόμουν καν πως του άρεσα», έγραψε η Νόνικα Γαληνέα στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Η ζωή μου». 

Οι δύο πρωταγωνιστές  δημιούργησαν μαζί δύο θεατρικές σκηνές, το Θέατρο Ιλίσια και το Στούντιο Ιλίσια, ανεβάζοντας μεγάλες παραστάσεις. 

«Θα έλεγα χωρίς καμία σεμνοτυφία ότι έκανα μία πάρα πολύ σπουδαία καριέρα, που δεν υπάρχει άνθρωπος που αγαπάει το θέατρο και δεν θα τη ζήλευε», είχε πει...

Πηγή: skai.gr