Νέος ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Λέσβο

Λέκκας στον ΣΚΑΪ: Θεωρούμε βέβαιο ότι θα συνεχισθεί η σεισμική δραστηριότητα τις επόμενες ώρες- Κλειστά τουλάχιστον έως και αύριο τα σχολεία

Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στην Λέσβο με επίκεντρο τον Μόλυβο. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί και ιδιαίτερα στα χωριά της βόρειας Λέσβου.

Ο σεισμός είχε μέγεθος 4,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 9:38 το πρωί της Τρίτης.

Είχε εστιακό βάθος 12,4 χλμ και το επίκεντρο εντοπίζεται 5 χλμ νότια-νοτιοανατολικά της Μύθημνας.

Ο σεισμός είχε διάρκεια και συνοδεύτηκε από δυνατή βοή που αναστάτωσε ακόμα περισσότερο τους κατοίκους, ενώ λόγω του χαμηλού εστιακού βάθους, η δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρο το νησί.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί στη Λέσβο σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών.

σεισμός

Σε επικοινωνία του ΣΚΑΪ με το δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, ο κ. Ταξιάρχης Βέρρος είπε δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

«Όλα τα συνεργεία είναι έξω και κάνουν ελέγχους, αλλά δεν έχω ακόμη πληροφορίες για περαιτέρω ζημιές, ελέγχονται οι καταπονήσεις των κτιρίων στα οποία υπήρχαν ήδη ζημιές από τον προηγούμενο σεισμό» είπε ο κ. Βέρρος.

Πρόσθεσε ότι τα σχολεία είναι κλειστά από χθες και δεν λειτούργησαν ούτε σήμερα, ενώ δεν θα λειτουργήσουν και αύριο, τουλάχιστον.

Συμπλήρωσε ότι σε επικοινωνία που είχε με προέδρους ορεινών χωριών τού ανέφεραν ότι έγιναν πτώσεις βράχων.

Ο πρόεδρος του Μανταμάδου, Χαράλαμπος Δελαΐδης, δήλωσε στο skai.gr πως υπάρχουν μικρές ρωγμές σε σχολικά κτίρια.

Λέκκας στον ΣΚΑΪ: Μεγάλος μετασεισμός

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τους Αταίριαστους, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερο σεισμό, ενώ εκτίμησε ότι η σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο θα συνεχισθεί και τις επόμενες ώρες, σε μια διαδικασία εκτόνωσης του φαινομένου. Ιστορικά, πάντως, η συγκεκριμένη περιοχή στη Λέσβο έχει δώσει σεισμό 6,5 Ρίχτερ, ενώ χαρακτήρισε μεγάλο μετασεισμό τη σημερινή δόνηση. 

Τσελέντης: Πιθανότατα μετασεισμός

Την εκτίμηση ότι πιθανότατα είναι μετασεισμός ο σημερινός σεισμός 4,8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ στη Λέσβο έκανε, με δηλωσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής 'Ακης Τσελέντης.

Εμφανίζεται πάντως σχετικά επιφυλακτικός καθώς, όπως τόνισε, «δεν έχουμε συλλέξει ακόμη όλα τα δεδομένα και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα».

Επισήμανε δε ότι στη Λέσβο υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διασχίζει ολόκληρο το νησί και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

Πηγή: skai.gr