Κλείσιμο

Νέο πλαίσιο για αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων από κολέγια και ξένα ΑΕΙ- Οι αλλαγές

Νέο πλαίσιο για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών.

Έτσι, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη. Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης είναι ότι πτυχιούχοι που περιμένουν εδώ και τρία χρόνια απάντηση για τα επαγγλεματικά δικαιώματα του πτυχίου τους έχουν συστήσει την «Ομάδα αναμονής ΣΑΕΠ». Το ζήτημα αφορά μεγάλο ποσοστό αποφοίτων, καθώς υπολογίζεται ότι στα κολέγια φοιτούν περίπου 18.000 σπουδαστές.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας προς επεξεργασία στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο αρμόδιο όργανο θα χορηγεί την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και την ισοδυναμία με μια πιο απλοποιημένη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι με νόμο την περασμένη άνοιξη καταργήθηκε το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) και τη θέση του πήρε το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) για τα πτυχία από ευρωπαϊκά ΑΕΙ. Η ρύθμιση είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τα κολέγια.

Με την τροπολογία της κ. Ν. Κεραμέως επανέρχεται η χορήγηση ισοδυναμίας για όλα τα πτυχία και όχι μόνο για εκείνα που οδηγούν σε νομικά κατοχυρωμένων επαγγέλματα. Οσον αφορά την ακαδημαϊκή ισοδυναμία των πτυχίων, οι σχετικές αιτήσεις θα συνεχίσουν να εξετάζονται από το ΔΟΑΤΑΠ, όπως σήμερα.

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας, ανέφεραν ότι πρακτικά με τη νέα ρύθμιση θα αναγνωρίζονται  επαγγελματικά δικαιώματα από πτυχία από χώρες εκτός Ε.Ε. (π.χ. ΗΠΑ). Από την άλλη, οι πτυχιούχοι δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Ο αριθμός όσων περιμένουν να πάρουν αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων από το υπουργείο έχει αυξηθεί. Ενδεικτική είναι η επιστολή προς το υπουργείο, που δημοσιοποίησε η «Ομάδα αναμονής ΣΑΕΠ». «Είμαστε απόφοιτοι ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και έχουμε καταθέσει εδώ και χρόνια αίτηση για αναγνώριση των επαγγελματικών μας προσόντων. Παρόλο που ο νόμος λέει ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε απάντηση μέσα σε τέσσερις μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης, δυστυχώς οι απαντήσεις που δίνονται αυτή τη στιγμή αφορούν αιτούντες του Μαρτίου και του Απριλίου του 2017.

Σε τρεις μήνες μπαίνουμε στο 2020 και εμείς είμαστε δέσμιοι του υπουργείου Παιδείας και περιμένουμε έως και τρία χρόνια για να λάβουμε την αναγνώριση». Η Ομάδα, διαμαρτυρόμενη για τη συνεχιζόμενη απραξία του υπουργείου, λέει: «Η εκπαιδευτική χρονιά ξεκίνησε και εμείς δεν έχουμε ούτε άλλη δύναμη ούτε άλλη υπομονή ώστε να περάσει κι αυτό το έτος χωρίς να έχουμε την αναγνώριση στα χέρια μας. Αντιμετωπίζουμε όλοι σοβαρά βιοποριστικά ζητήματα.

Η “Ομάδα αναμονής ΣΑΕΠ” αποτελείται από 759 άτομα, τα οποία έχουμε καταθέσει αίτηση ως επί το πλείστον από το 2017 και ακόμα περιμένουμε. Ακόμα η ομάδα “Ουρά αναμονής Αναγνώρισης ΣΑΕΠ” φιλοξενεί κοντά στα 350 άτομα ταλαιπωρημένων αιτούντων όπως επίσης και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών Ηνωμένου Βασιλείου με 127 μέλη».

Πηγή: KAΘΗΜΕΡΙΝΗ
 

TAGS: ΑΕΙ