Νεκρός και ο δεύτερος πιλότος του Phantom F-4 Στάθης Τσιτλακίδης

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για τον άτυχο σμηναγό Στάθη Τσιτλακίδη

Νεκρός είναι και ο δεύτερος πιλότος του Phantom F-4, ο άτυχος σμηναγός Στάθης Τσιτλακίδης. 

"Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του" σημειώνεται στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Το αεροσκάφος Phantom F-4 κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας στο Ιόνιο, περίπου 10 ναυτικά μίλια νότια του Κατάκολου.

Το αεροσκάφος Phantom F-4 κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας στο Ιόνιο, περίπου 10 ναυτικά μίλια νότια του Κατάκολου.

Για τον άτυχο 31χρονο σμηναγό διεξάγονταν εντατικές έρευνες εδώ και δύο 24ωρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ταυτοποίηση των ευρημάτων έγινε μέσω DNA. 

Τη Δευτέρα είχε ανασυρθεί νεκρός ο υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας 29 ετών.

Στάθης Τσιτλακίδης

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ 

"Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι  σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας - διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που ακολούθησαν το αεροπορικό δυστύχημα της 30ης Ιανουαρίου 2023, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.

"Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του.

"Σμήναρχος (Ι) Σωτήριος Μαγκώτσιος

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ"

Υπενθυμίζεται ότι το Phantom κατέπεσε ενώ οι δύο χειριστές πραγματοποιούσαν χαμηλή πτήση. Εκτιμάται ότι χάθηκε ο έλεγχος του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια των κλειστών ελιγμών που πραγματοποιούσε το ζεύγος των δύο Phantom τα οποία είχαν απογειωθεί από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, στο πλαίσιο άσκησης χαμηλής ναυτιλίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ πρόκειται για ασκήσεις όπου τα μαχητικά πετάνε σε πολύ χαμηλό ύψος, σχεδόν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στις χαμηλές πτήσεις, τα μαχητικά εντοπίζονται πολύ αργά από τα ραντάρ ή μπορεί και να μην εντοπιστούν καθόλου καθώς γίνονται σχεδόν αόρατα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να παρακάμψουν την εχθρική αεράμυνα και να φτάσουν στον στόχο τους χωρίς να γίνούν αντιληπτά.

Πηγή: skai.gr