Βίντεο ντοκουμέντο από το Φαρμακονήσι - Τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του λιμενικού

Ένα ακόμα επικίνδυνο περιστατικό καταγράφηκε το πρωί της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου

Βίντεο - ντοκουμέντο με στελέχη του Λιμενικού Σώματος και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να πυροβολούν στον αέρα προκειμένου να απωθήσουν τουρκική ακταιωρό που προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι, έρχεται στη δημοσιότητα από τη «Δημοκρατία».

Πρόκειται για ένα ακόμα επικίνδυνο περιστατικό που καταγράφηκε το πρωί της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου όταν εντοπίστηκαν τουρκικά αλιευτικά να ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αμέσως ειδοποιήθηκε σκάφος του λιμενικού σώματος ενώ τα τουρκικά αλιευτικά ειδοποίησαν τη δική τους ακτοφυλακή.

Αρχικά, η τουρκική ακταιωρός άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από το ελληνικό σκάφος σε μεγάλη απόσταση, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Στη συνέχεια σταμάτησε και έκανε την παραπλανητική κίνηση προς τα πλάγια του ελληνικού σκάφους. Την τελευταία στιγμή ο Τούρκος καπετάνιος έστρεψε το τιμόνι του, μπήκε πίσω από το ελληνικό και άρχισε να πλησιάζει επικίνδυνα για να το εμβολίσει. Τότε οι τρεις Έλληνες του Λιμενικού που βρίσκονταν στο σκάφος άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα και έτρεψαν σε φυγή τους Τούρκους.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το περιστατικό

Mετά τη γνωστοποίηση του επεισοδίου στις 5 Ιανουαρίου το λιμενικό εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Πρωινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική Ακταιωρό, η οποία εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του. Στη συνέχεια το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛΑΚΤ προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική Ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια».

«Χαστούκι» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία για το περιστατικό

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε παρέμβαση και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 12 Ιανουαρίου. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα χωρικά ύδατα των νησιών που βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση που καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».

Πηγή: skai.gr