Νέα Φιλαδέλφεια: Άλλοι 40 συλληφθέντες στους ανακριτές σήμερα - Προφυλακιστέοι οι πρώτοι 30 - Λήψη DNA από τους 105 εντός της ημέρας

Στην Ευελπίδων βρίσκονται από τις 9 το πρωί ακόμη 40 συλληφθέντες που θα απολογηθούν στους τρεις ανακριτές - Αύριο Κυριακή οι υπόλοιποι 35 συλληφθέντες

Το κατώφλι των τριών ανακριτών στην Ευελπίδων πέρασαν στις 9 το πρωί ακόμη 40 από τους 105 συλληφθέντες για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη από την Ελευσίνα, ο οποίος κηδεύτηκε χθες μέσα σε κλίμα οδύνης. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο με την απολογία των υπόλοιπων 35, ενώ υπενθυμίζεται ότι χθες, οι 30 πρώτοι που απολογήθηκαν, κρίθηκαν όλοι προφυλακιστέοι

Λήψη DNA

Εντός της ημέρας αναμένεται να ληφθεί και το γενετικό υλικό από όλους τους συλληφθέντες ώστε να γίνει προσπάθεια για να ταυτοποιηθεί -μέσω των αντικειμένουν που έχουν συλλέξει οι άνθρωποι της ΕΛΑΣ- ο άνθρωπος που προκάλεσε το μοιραίο χτύπημα στον άτυχο φίλαθλο της ΑΕΚ την περασμένη Δευτέρα.  

Προφιλακιστέοι οι 30 που απολογήθηκαν την Παρασκευή

Χθες, προφυλακιστέοι κρίθηκαν στο σύνολο τους οι τριάντα κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν ενώπιον Ανακριτή για τα αιματηρά επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια τα ξημερώματα της Τρίτης 8/8.

Πρόκειται για 28 Κροάτες, Έναν Έλληνα και έναν Αλβανό.

Εισαγγελείς και ανακριτές προέβησαν σε συσκέψεις για την ποινική μεταχείριση όσων ολοκλήρωναν τις απολογίες τους, ενώ η πρώτη φάση της ανακριτικής διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά τις 22:00.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας που προφυλακίσθηκε, στην κατάθεσή του, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην υπόθεση. 

Ισχυρίστηκε ότι έχει άλλοθι, ότι βρισκόταν στο σημείο με την αρραβωνιαστικιά του, δεν βρέθηκε πάνω του κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο και λόγος που συνελήφθη είναι - όπως ανέφερε - το βαρύ οπαδικό του παρελθόν.

Κοινή γραμμή των κατηγορουμένων που απολογούνται για βαρύτατα αδικήματα είναι ότι αρνούνται τη συμμετοχή τους σε αυτά και αποδίδουν τη σύλληψη τους στον τόπο των επεισοδίων, σε τυχαία γεγονότα.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κάθε σχέση με την ανθρωποκτονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή.

Οι Κροάτες κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι είχαν στην κατοχή τους μαχαίρια, ενώ φαίνεται να ισχυρίστηκαν ότι δεν πήγαν στο σημείο με πρόθεση να επιτεθούν στους οπαδούς της ΑΕΚ, αλλά μόνο για να παρακολουθήσουν την προπόνηση της ομάδας τους.

Ο 22χρονος κατηγορούμενος Αλβανικής καταγωγής υποστήριξε πως εργάζεται ως ηλεκτρολόγος και πως τη Δευτέρα βρισκόταν στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας για δουλειά, ενώ ο 27χρονος Έλληνας επιχειρηματίας είπε πως βρισκόταν στην περιοχή καθώς είχε ραντεβού με πρόσωπο από το οποίο θα αγόραζε μοτοσυκλέτα. Ισχυρίστηκε επίσης πως βρέθηκε στο σημείο όταν άκουσε την φασαρία από περιέργεια.

«Είχαμε μεταβεί στο γήπεδο OPAP ARENA Αγία Σοφία, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την προπόνηση της ομάδας μας DINAMO ZAGREB την προηγούμενη ημέρα του αγώνα με την ΑΕΚ, για τον οποίο αγώνα δεν είχαμε εξασφαλίσει εισιτήρια, κατόπιν της απαγόρευσης της UEFA και απροσδόκητα βρεθήκαμε αναμεμειγμένοι σε εκτεταμένα, βίαια επεισόδια και έκτροπα που ελάμβαναν χώρα τουλάχιστον για μισή ώρα, χωρίς την έγκαιρη επέμβαση της αστυνομικής αρχής», αναφέρει ένας εκ των κατηγορουμένων στο υπόμνημά του και προσθέτει.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις μας ακολούθησαν και φοβισμένοι από την ένταση και τα καπνογόνα που έριχναν Έλληνες φίλαθλοι, τελικά μας ακινητοποίησαν και στη συνέχεια μας συνέλαβαν.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω λόγω της απόστασης ποιος πραγματικά έπληξε με αιχμηρό αντικείμενο, μαχαίρι τον άτυχο Μιχάλη Κατσουρή, αποτρόπαια πράξη, για την οποία λυπηθήκαμε βαθύτατα
». 

Από την πλευρά του ο 22χρονος με καταγωγή από την Αλβανία, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε αναδιπλούμενος σουγιάς, αναφέρει μεταξύ άλλων. «Είμαι ηλεκτρολόγος. Στις 7/8/2023, ήμουν στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας για δουλειά. Τελείωσα αργά τη δουλειά. Είχα δώσει ραντεβού με την κοπέλα μου στο σταθμό ΗΣΑΠ «ΠΕΡΙΣΣΟΣ» για να συνεχίσουμε με τρένο με κατεύθυνση τον Πειραιά, με σκοπό να φτάσουμε στο Γαλάτσι. Η κοπέλα μου ήρθε για μια εβδομάδα από Ανδρο.

Οσο περίμενα έξω από το σταθμό, άκουσα φωνές, εκρήξεις και φωτοβολίδες και πήγα να δω τι γίνεται. Δε συμμετείχα στα επεισόδια». 

Οσο για το μαχαίρι που βρέθηκε πάνω του, ο 22χρονος υποστηρίζει ότι τον είχε επάνω του για τη δουλειά του. 

«Ο αναδιπλούμενος σουγιάς που βρέθηκε επάνω μου, είναι για τη δουλειά μου. Το χρησιμοποιώ στη δουλειά μου. Δεν είμαι οργανωμένος οπαδός του ΠΑΟ, είμαι απλός φίλαθλος. Πηγαίνω στο γήπεδο, με τον πατέρα μου και τον αδερφό μου, όποτε βρίσκω φθηνά εισιτήρια. Ζήτω να γίνει άρση απορρήτου των επικοινωνιών μου, να ελεγχθεί το κινητό μου και να μου πάρουν δείγμα dna, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν έχω καμία σχέση με τα όσα με κατηγορούν». 

Ο 27χρονος ελληνικής υπηκοότητας κατηγορούμενος, που έχει παρελθόν οπαδικής βίας και κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση έχει καταθέσει μεταξύ άλλων.

«Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι ουδεμία σχέση έχω με όσα συνέβησαν στην περιοχή της νέας Φιλαδέλφειας μεταξύ των εγκληματιών Κροατών, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα, για να σκοτώσουν και να καταστρέψουν περιουσίες, και των κακοποιών οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ, οι οποίοι είχαν φονικό ραντεβού με τους εγκληματίες Κροάτες και ήταν ομοίως ένοπλοι με μαχαίρια, σιδηρολοστούς, ξύλινα ρόπαλα και άλλα επικίνδυνα όπλα, όπως προκύπτει από τα βίντεο, τα οποία κατέσχεσε και εισήγαγε στη δικογραφία η ΕΛΑΣ».

Και συνεχίζει: «Την επίμαχη μέρα κατά τις απογευματινές ώρες επισκέφτηκα το κατάστημα στην περιοχή της Νέας Ιωνίας Αττικής μαζί με την αρραβωνιαστικιά μου και τον ενδυνάμει συναίτερο στο νέο επαγγελματικό μας εγχείρημα, με σκοπό να εποπτεύσουν τις εγκαταστάσεις της εν λόγω επιχειρήσης και στη συνέχεια συναντήθηκα με ένα γνωστό μου στην οικία του στην περιοχή της νέας Ιωνίας, για τον έλεγχο της κατάστασης της μοτοσικλέτας που διέθετε προς πώληση και είχα εκδηλώσει από πλευράς μου ενδιαφέρον αγοράς»

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο 27 ισχυρίζεται: «Ενόσω συζητούσαμε, περί ώρα 11 παρά το βράδυ ακούσαμε δυνατούς κράτους λάμψης, κροτίδες, φωτοβολίδες και εκρηκτικές ύλες από την περιοχή το γήπεδο της ΑΕΚ, οπότε εκ περιεργείας έσπευσα στο σημείο επί της οδού Αλεξάνδρου Παπαναστασίου και δη στο σημείο προέλευσης του εκκωφαντικό θόρυβο, το οποίο απέχει μόλις 5 λεπτά με τα πόδια, προκειμένου να διαπιστώσω τι συνέβη. Όταν έφτασα στο σημείο είδα και άκουσα να εκρήγνυται κροτίδες και να ακούγονται κραυγές και βρισιές των εμπλεκομένων, οπότε αποχώρησα φοβούμενος για την σωματική μου ακεραιότητα, και κατευθύνθηκα στο σταθμό του Περισσού κινούμενος επί της οδού Παπαναστασίου και εκείνη τη στιγμή συνέπεσε να μετακινούνται προς τα εκεί τα άγνωστα πρόσωπα, των οποίων δε γνώριζα ούτε καν την εθνικότητα». 

Και συμπληρώνει: «Βρέθηκα στην ευρύτερη περιοχή να περπατώ και όχι να τρέχω, χωρίς να φοράω κουκούλα, κράνος, γάντια και κυρίως δεν ευρέθη στην κατοχή μου κανένα μαχαίρι και κανένας σουγιάς από αυτούς που κατασχέθηκαν, κανένα ξύλο, κανένας σιδηρολοστός και κανένα αιχμηρό αντικείμενο. Το μόνο μεμπτό είναι ότι βρέθηκα στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή!
Η όλη εμπλοκή μου στην εν λόγω υπόθεση και η μετέπειτα σύλληψη μου στηρίζεται, όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό της αστυνομίας, στο ότι είμαι οργανωμένος οπαδός του Παναθηναϊκού και στην αυθαίρετη και ψεύδη μαρτυρική κατάθεση ενός νεαρού αστυνομικού της ομάδας Δρασης της ΕΛ. ΑΣ., Χ.Φ, ο  όποιος με είδε να περπατάω σε μια οδό κοντά στο σημείο, όπου έγιναν τα επεισόδια στην Φιλαδέλφεια.

Απόλυτο επιχείρημα της αθωότητας μου αποτελεί το ότι αν πράγματι συμμετείχα στα επεισόδια, με τα οποία αποδεικνύεται εκ των ως άνω ότι ουδεμία σχέση έχω, δεν θα εκινούμην προς την οδό Παπαναστασιου, αλλά προς την οδό Μαγνησίας, δηλαδή στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, όπου εκ του ασφαλούς θα μπορούσα να κρυφτώ με ασφάλεια χωρίς να με ενοχλήσει κανείς. 
Ομοίως απόλυτη απόδειξη της αθωότητας μου αποτελεί ο ιδιαίτερος σωματότυπος μου, αφού είμαι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  ψηλός και θα ήταν εύκολο να διακριθεί αυτός ο σωματότυπός μου είτε από τους αστυνομικούς που διενήργησαν την μελέτη των εισαχθέντων βίντεο, είτε από αυτόπτες μάρτυρες, είτε παθόντες είτε θαμώνες της περιοχής, που θα περιέγραφα τόσο το σωματότυπό μου όσο και τα χαρακτηριστικά του προσώπου μου
». 

Λόγω πάντως της βαρύτατας των κατηγοριών που έχουν αποδοθεί στους συλληφθέντες, οι περισσότεροι απο αυτούς εκτιμάται ότι θα κρατηθούν προσωρινά.
 

Πηγή: skai.gr