«Ναυμαχία της Σαλαμίνας»: «Θαλασσοταραχή» για τη ρύθμιση των χρεών του δήμου (vid)

Στην αποπληρωμή οφειλής 2,4 εκατομμυρίων ευρώ του Δήμου Σαλαμίνας προς την ΕΥΔΑΠ προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για τα δυόμισι χιλιάδες χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι αυτή η ενίσχυση, όπως και άλλες προς χρεωκοπημένους δήμους, ήταν απαραίτητη για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Ο δήμος είχε έρθει σε διακανονισμό με την ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να μειωθεί ένα πολύ μεγαλύτερο χρέος το οποίο  υπήρχε, το οποίο πρέπει να υπάρχει γύρω στα 15 με 20 χρόνια.

Διότι αν κάποιος έχει κληρονομήσει χρέη τα οποία δεν ανήκουν μόνο στο συγκεκριμένο δήμο, υπήρχε και ένα καθεστώς παλιότερα με πάρα πολλές κοινότητες, μια κατάσταση η οποία αφορά σε μια άναρχη δόμηση στη περιοχή και μια χαοτική κατάσταση, η οποία αφορούσε δεκαετίες, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν.

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας 2000 χρόνια μετά φαίνεται να προκαλεί μεγάλη θαλασσοταραχή. Η απαλλαγή του δήμου Σαλαμίνας από χρέη 2,4 εκατ. ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ, κάτι που αποκάλυψε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και  ανέδειξε η εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

«Πρώτον, δεν πρόκειται για κανένα δώρο και δεν έχω δικαίωμα ως υπουργός να χαρίζω σε κανέναν τίποτα. Δεύτερον, εξήγηση ότι πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση, η οποία έγινε πριν από πέντε ημέρες για ένα πρόγραμμα 40 εκατομμυρίων ευρώ στήριξης του ελληνικού κράτους προς έναν αριθμό δήμων, οι οποίοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν διάφορες υποχρεώσεις, είναι καταχρεωμένοι και δεν μπορούν να λειτουργούν και εν όψει αυτού του εορτασμού είπα ότι δεν είναι δυνατόν να συμπεριφερόμαστε υποκριτικά, να λέμε ότι η Σαλαμίνα γιορτάζει μια τόσο σημαντική επέτειο, θα γίνει επίκεντρο μεγάλων εκδηλώσεων και να είναι ένας δήμος, ο οποίος δεν μπορεί να λειτουργήσει. » είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος του  Άρη Πορτοσάλτε με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο:

Πορτοσάλτε:  Πόσα λεφτά είναι αυτά;

Θεοδωρικάκος: 40 εκατομμύρια ευρώ.

Πορτοσάλτε: Από πού;

Θεοδωρικάκος: Τι εννοείτε από πού;

Πορτοσάλτε: Ποιος τα δίνει; Η φορολογία μας τα δίνει; Δηλαδή έκατσε ο κ. Σκυλλακάκης και είπε 40 εκατομμύρια θα δώσουμε σε δήμους, οι οποίοι χρωστούν;

Θεοδωρικάκος: Κύριε Πορτοσάλτε, σας επαναλαμβάνω υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης....

Πορτοσάλτε: Ναι, ποιοι είναι αυτοί; Να τους μάθουμε. Ποιοι είναι αυτοί;

Θεοδωρικάκος: Θα σας τους δώσω, αυτή την στιγμή...

Πορτοσάλτε: Περιμένω τον κατάλογο. Κύριε Θεοδωρικάκο, πραγματικά περιμένω τον κατάλογο.

Θεοδωρικάκος: Θα τον έχετε τον κατάλογο. Όταν ολοκληρωθεί αυτό, γιατί αυτό το πράγμα είναι υπό διαμόρφωση, θα σας το δώσω και θα το συζητήσουμε όσο θέλετε.

Πορτοσάλτε: Δηλαδή αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν;

Θεοδωρικάκος: Φυσικά, κ. Πορτοσάλτε...

Πορτοσάλτε: Ε, τότε να πω του δημάρχου Βριλλησίων να χρεωκοπήσουμε και εμείς, να έρθετε του χρόνου, να μπούμε και εμείς στο πρόγραμμα επιχορήγησης.

Θεοδωρικάκος: Δεν πρέπει να νοικοκυρέψουμε τους δήμους;

Πορτοσάλτε: Μισό λεπτό κ. Θεοδωρικάκο, αν πρόκειται να νοικοκυρέψουμε και να ξενοικοκυρεύουμε, δεν πρόκειται να γίνει δουλειά έτσι. Παρακαλώ να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι δήμοι.

Και από ότι φαίνεται, ο δήμος Σαλαμίνας δεν είναι ο μοναδικός δήμος που θα του χαριστούν μεγάλα χρέη.

Όπως ανέφερε ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βόριδης στον ΣΚΑΪ 100.3: «Είναι ένα ενδεχόμενο οι δήμοι να μην μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες εξαιτίας του ότι οφείλουν όλα αυτά τα χρήματα, διότι εν συνεχεία αρχίζουν και δεσμεύονται λογαριασμοί, αρχίζουν και δεν υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσουν».

Πηγή: skai.gr