Κλείσιμο

Πέντε χρόνια φυλακή στον ιερόσυλο που έκλεψε τάματα από εκκλησία στην Μυτιλήνη - Η αξία τους ξεπερνούσε τα 120.000 ευρώ

Ο δράστης πάντως έπεσε στα «μαλακά» καθώς η απόφαση έχει εφέσιμο χαρακτήρα και αφέθηκε ελεύθερος

Σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών καταδικάσθηκε χθες Δευτέρα 8 Μαΐου, από το μονομελές Κακουργιοδικείο Μυτιλήνης ο ένας από τους κατηγορουμένους για την υπόθεση κλοπής των αφιερωμάτων στο Ναό του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο, το Φεβρουάριο του 2012, πριν δηλαδή από 11 χρόνια. Η ποινή που επιβλήθηκε στον καταδικασθέντα έχει εφέσιμο χαρακτήρα και αφέθηκε ελεύθερος.

Αθώος κρίθηκε ο έτερος των κατηγορουμένων, γιος του καταδικασθέντα.

Οι δυο κατηγορούμενοι είχαν παραπεμφθεί για το αδίκημα της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής από κοινού, αντικειμένων αξίας άνω των 120.000 ευρώ από άτομα που διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα.

Ο 55χρονος περίπου σήμερα, καταδικασθείς σύμφωνα με το κατηγορητήριο μαζί με το γιό του οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη βάση στοιχείων από την άρση απορρήτου των τηλεφωνικών τους επικοινωνιών και την καταγραφή από την Αστυνομία συνομιλίας τους με άλλο πρόσωπο, το οποίο βρίσκεται έγκλειστο στις φυλακές για έγκλημα, στην περιοχή του Ευεργέτουλα της Λέσβου. Ο τελευταίος καταδικασμένος δις ισόβια παραβρέθηκε σήμερα στο δικαστήριο και κατέθεσε κατά των δυο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τόσο ο καταδικασθείς όσο και ο γιος του είχαν καταγραφεί λίγες μέρες πριν τη διάρρηξη και την κλοπή στο εσωτερικό του Ναού ως επισκέπτες.

Ο καταδικασθείς το 2006 είχε συλληφθεί στην Καλλονή για την κατοχή 42 κιλών χασίς. Το 2012, έχοντας στο μεταξύ αποφυλακιστεί (!!!), ήταν ο πρώτος ύποπτος για τη διάρρηξη, που είχε αναζητήσει τότε η Ασφάλεια Μυτιλήνης κάνοντας έφοδο σπίτι του σε ορεινό χωριό της Λέσβου με την ελπίδα ότι θα βρίσκονταν τα κλοπιμαία από τη διάρρηξη του προσκυνήματος.

Κοσμήματα δεν βρέθηκαν, βρέθηκαν όμως ποσότητα ηρωίνης βάρους 219 γραμμαρίων και 358 γραμμάρια χασίς.

Το χρονικό της μεγάλης κλοπής

Η πολυσυζητημένη κλοπή των αφιερωμάτων από τις προθήκες του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο έγινε το ξημέρωμα της 28ης Φεβρουαρίου 2012. Δράστες όπως φαίνεται στην καταγραφή από τις κάμερες του Ναού τρεις άνδρες οι οποίοι παραβίασαν με «γρύλο» πλαϊνή πόρτα, μπήκαν στο Ναό, έσπασαν τέσσερις από τις 11 προθήκες με χρυσά πολύτιμα αφιερώματα, άρπαξαν ότι μπορούσαν και εξαφανίστηκαν υπό τους ήχους των ενεργοποιημένων συστημάτων συναγερμού.

Μαζί τους ήταν και ένας τέταρτος συνεργός που λειτούργησε σαν τσιλιαδόρος. Συνολικά ο χρόνος που διήρκεσε η κλοπή ήταν περί τα τέσσερα λεπτά. Δυο από τους δράστες της κλοπής εικάζεται ότι είναι νεκροί, θύματα διαμάχης διαχείρισης κερδών από ναρκωτικά. Τα κλοπιμαία μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί.

Πηγή: stonisi.gr