Ολοκληρώθηκε το «λίφτινγκ» στους εμβληματικούς ανεμόμυλους της Μυκόνου 

Αναβαθμιστηκε ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Μυκόνου και συνολικά της χώρας

Η αισθητική αναβάθμιση και η πολιτιστική ανάδειξη του διατηρητέου μνημειακού συγκροτήματος των Κάτω Μύλων Μυκόνου και της γύρω περιοχής, είναι πλέον γεγονός.

Ο Δήμος Μυκόνου, ολοκλήρωσε ένα έργο σε ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Μυκόνου και συνολικά της χώρας μας.

Η αναβάθμιση του χώρου έγινε με απόλυτο σεβασμό στην αυθεντικότητα, στον μνημειακό χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά της περιοχής. Στο σημείο όπου παλαιότερα μεταξύ άλλων πάρκαραν αυτοκίνητα, σήμερα έχουν διαμορφωθεί πεζοδρόμια, μονοπάτια, και χώροι αναψυχής και πρασίνου.

Το έργο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, είχε λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Νοτίου Αιγαίου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Οι εντυπωσιακοί ανεμόμυλοι της Μυκόνου βρίσκονται χτισμένοι σε μικρό λόφο, νοτιοανατολικά της Χώρας μεταξύ της γραφικής Αλευκάντρας και της συνοικίας του Νιοχωρίου. Είναι από τα πιο φωτογραφισμένα σημεία του νησιού εντυπωσιάζοντας κάθε επισκέπτη με τον όγκο τους και την ομορφιά τους.

Οι μύλοι ήταν δέκα στο σύνολο, αλλά σήμερα διατηρούνται μόνο επτά. Υπήρξαν λειτουργικοί ως τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα αλέθοντας με την δύναμη των βορείων ανέμων τα σιτηρά που παράγονταν στο νησί.

Πηγή: ΕΡΤ