ΚΑΙΡΟΣ

Mr Βitcoin προς Καλογήρου: Τιμωρούμαι γιατί είμαι Ρώσος - Θέλω δίκαιη δίκη

Παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα σε μετάφραση και διερμηνεία, το δικαίωμα σε υπεράσπιση και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει ο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός σαν «Mr Bitcoin», ο οποίος βρίσκεται στις ελληνικές φυλακές από τον Ιούλιο του 2017 και πραγματοποιεί απεργία πείνας από τη Δευτέρα. Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί «αποτελεσματική δικαστική προστασία».

«Τιμωρούμαι γιατί είμαι Ρώσος και γιατί κατέχω τεχνογνωσία ικανή να απελευθερώσει οικονομικά τους ανθρώπους» δηλώνει χαρακτηριστικά σε ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο Αλεξάντερ Βίνικ.

Σε βάρος του Βίνικ έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές αρχές οι οποίες τον κατηγορούν ότι «ξέπλυνε» περίπου 130 εκατ. ευρώ προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τις οποίες ζητήθηκαν λύτρα σε bitcoins. Τα 130 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν στην πλατφόρμα ψηφιακών νομισμάτων BTC-e. Έχει ήδη αποφασιστεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ενώ εξετάζεται ανάλογο γαλλικό αίτημα.

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο λόγο για την έκδοση του Βίνικ έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Η ανοιχτή επιστολή του Βίνικ


Πηγή: skai.gr