ΚΑΙΡΟΣ

Μπονάτσος: Αντί να ψάχνουμε να βρούμε δουλειές, ας φτιάξουμε τις δουλειές

H Σίλικον Βάλλεϋ, διανύει τη δεύτερη περίοδο ακμής της. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο φθάνουν στη Μέκα των Η/Υ, για να κάνουν τις ιδέες τους πραγματικότητα. Χιλιάδες νέες ιδέες επωάζονται μέσα στο οικοσύστημα της Σίλικον Βάλλεϋ, και μετατρέπονται καθημερινά σε εξαιρετικά επικερδείς επιχειρήσεις βασισμένες στην τομή της τεχνολογίας. Αυτό που μετρά εδώ είναι οι ιδέες, η τόλμη, η φαντασία και η διάθεση για νέα επιχειρηματικότητα.



Ο Νίκος Μπονάτσος 28 ετών από την Αθήνα, είναι απόφοιτος του ΕΜΠ και ήρθε στη Σίλικον Βάλλευ όταν ήταν 22 ετών για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Stanford ως μεταπτυχιακός φοιτητής με την υποτροφία Fulbright.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, παρασύρθηκε από το ρεύμα της νέας επιχειρηματικότητας, παίρνοντας ρίσκα και γενναίες αποφάσεις. Κι έτσι, βρέθηκε να κατέχει τη θέση του Διευθυντή της General Catalysts που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επενδυτικές εταιρείες Venture Capital, γνωστές και ως VC. Η εταιρεία έχει χρηματοδοτήσει νέες εταιρείες όπως είναι η Airbnb και η Κayak, αλλάζοντας τον τρόπο που ταξιδεύουν εκατομμύρια άνθρωποι. Πως λειτουργεί το οικοσύστημα των VC και των start up εταιρειών στη Silicon Valley εξηγεί ο Νίκος Μπονάτσος.

«Οι VC εταιρείες θέλουν να επενδύσουν σε εταιρείες που θέλουν να μεγαλώσουν τρομερά γρήγορα» επισημαίνει ο Μπονάτσος. «Ουσιαστικά διαχειρίζονται χρήματα άλλων. Συνήθως είναι συνταξιοδοτικά ταμεία τα οποία είναι υποχρεωμένα σύμφωνα με το νόμο στις Ηνωμένες Πολιτείες να επενδύουν ένα μικρό κομμάτι των χρημάτων τους σε VC εταιρείες ή από ταμεία Πανεπιστημίων και άλλων ιδρυμάτων. Μία VC παίρνει χρήματα για δέκα χρόνια. Τα πρώτα 3-5 χρόνια η VC θα επενδύσει σε εταιρείες, τα επόμενα δύο χρόνια η VC βοηθάει τις εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει να μεγαλώσουν και τα τελευταία 3 χρόνια η VC προσπαθεί να πουλήσει όλες τις μετοχές της εταιρείας».


Ο Νίκος Μπονάτσος ασχολείται με τα πρώτα βήματα μίας εταιρείας. Καθοδηγεί μια εταιρεία στα πρώτα στάδια της και την χρηματοδοτεί με ποσά από 20 χιλιάδες ως 10 εκατομμύρια δολάρια. Όπως ο ίδιος εξηγεί στην Ελλάδα υπάρχει τεράστιο περιθώριο για τη δημιουργία startup επιχειρήσεων τεχνολογίας αλλά και για την εφαρμογή αυτού το μοντέλου σε άλλους τομείς.



Αν μπορείς να μπορείς να επενδύσεις σε κάποιον που έχει να καταφέρει να δημιουργήσει ένα μεγάλο “Brand” στο ελαιόλαδο, στο κρασί, στα ελληνικά ρούχα, ή κοσμήματα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί το ίδιο μοντέλο. Αντί να ψάχνουμε να βρούμε δουλειές, ας φτιάξουμε τις δουλειές. Αν έχουμε γη ας την εκμεταλλευτούμε σωστά. Αν έχουμε γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορούμε να εστιάσουμε στην κατασκευή προγράμματος που θα επιλύει κάποιο χρόνιο πρόγραμμα. Στην Ελλάδα πρέπει να εστιάσουμε στην παραγωγή και όχι στις υπηρεσίες».

Πηγή: Voice of America - Γράφει η Δάφνη Μαντζιαράκη