Μπλόκο της αστυνομίας σε αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Εικόνες και video)

Με μπλόκα σε πολλά σημεία επιχειρεί η αστυνομία να αποτρέψει τους αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης από το να συγκεντρωθούν στην αερογέφυρα της Θέρμης, όπως ήταν προγραμματισμένο να κάνουν σήμερα (17/2).

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο GRTimes ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Θέρμης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε συμφωνία με την αστυνομία προκειμένου να γίνει αυτή η προσυγκέντρωση.

Οι αρχές ωστόσο σήμερα απέτρεπαν τους συναδέλφους του από το να προσεγγίσουν στο σημείο. Παρά τις προσπάθειές της αστυνομίας τα πρώτα τρακτέρ έχουν ήδη φτάσει στον κόμβο της Θέρμης και υπάρχει αναμονή για το τι θα κάνουν οι υπόλοιποι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Οι αγρότες αυτήν την ώρα προσπαθούν να προσεγγίσουν το σημείο περνώντας μέσα από χωράφια, προκειμένου να αποφύγουν τα αστυνομικά μπλόκα.

Παράλληλα, τρεις κλούβες της αστυνομίας ήδη έχουν φτάσει στον κόμβο της Θέρμης, ενώ αυτή την ώρα γίνονται διαβουλεύσεις, με τους αγρότες να ζητούν να φτάσουν και οι άλλοι συνάδελφοί τους στο σημείο.

Αναλυτικά, τα αιτήματα των αγροτών:

Κόστος παραγωγής και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα.

Αφορολόγητο πετρέλαιο για όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Μείωση των τιμών στα αγροεφόδια, λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και οι αποζημιώσεις να δίνονται στο 100% και μάλιστα τα χρήματα να καταβάλλονται όταν πουλιέται η παραγωγή του κάθε αγρότη. Των βαμβακοπαραγωγών τον Οκτώβριο, τον παραγωγών καλαμποκιού τον Σεπτέμβριο κλπ.

Τι ζητούν επιπλέον

Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και κυρίως να μένει και κάτι στην τσέπη του κάθε παραγωγού.

Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή. Όποιος παράγει να αμείβεται.

Να υπάρξει αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών που θα χάσουν χρήματα από την απόφαση της ΕΕ, που βασίζεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, για κατάργηση ορισμένων φυτοφαρμάκων.

Για παράδειγμα, αν καταργηθεί το φάρμακο για το σκουλήκι στους βαμβακοπαραγωγούς και αναπόφευκτα χαθεί μέρος της παραγωγής, τη «χασούρα» να καλύψει το Κράτος.

Πηγή: grtimes