Μπακογιάννης: «Δεν με φοβίζει τίποτα! Το 2026 στον Βοτανικό το καλύτερο γήπεδο της Ελλάδας»

Ο Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε βέβαιος πως ο Παναθηναϊκός θα έχει έτοιμο το 2026 το δικό του γήπεδο στην περιοχή του Βοτανικού.

Την πεποίθηση πως το… ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και πως ο Παναθηναϊκός θα έχει το 2026 το δικό του γήπεδο στον Βοτανικό εξέφρασε ο Κώστας Μπακογιάννης στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το μεσημέρι της Δευτέρας στον Ελαιώνα, λίγη ώρα μετά την δημοπράτηση του έργου. Ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε το έργο όχημα που θα ξυπνήσει τον κοιμώμενο γίγαντα της περιοχής με οφέλη τόσο για τον σύλλογο όσο και για την πρωτεύουσα.

Παράλληλα επανέλαβε πως η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη και οι συνεργασίες που έχουν γίνει εγγυώνται πως δεν θα χαθεί ούτε μέρα για την υλοποίηση του οράματος. «Το 2026 θα είναι εδώ το καλύτερο γήπεδο της χώρας», είπε με βεβαιότητα.

«Ο κοιμώμενος γίγαντας του Ελαιώνα θα ξυπνήσει»

«Επιλέξαμε να διοργανώσουμε τη συνέντευξη Τύπου στον Ελαιώνα. Αφενός για να διαπιστώσετε εν τοις πράγμασι πως όταν μιλάμε για τον Ελαιώνα μιλάμε για το ευρύτερο κέντρο της πόλης, μόλις τρία χιλιόμετρα από την Ομόνοια, δηλαδή 10-12 λεπτά με το αυτοκίνητο, κοντά στο σταθμό του Μετρό και όπως έχει υπολογιστεί μισή ώρα με μέσο σταθερής τροχιάς από κάθε σημείο της Αττικής. Αφετέρου θέλαμε να δείτε με τα μάτια σας τη σκληρή πραγματικότητα του Ελαιώνα, γιατί μας έχει έρθει ο λογαριασμός για δεκαετίες εγκατάλειψης και αδιαφορίας. Κοιτάξτε λίγο γύρω σας… Άναρχη δόμηση, έλλειψη υποδομών, άδειες βιομηχανίες, αναξιοποίητες εγκαταστάσεις, λιγοστοί κάτοικοι-ήρωες, σκουπίδια, μπάζα… Ένας κοιμώμενος γίγαντας είναι ο Ελαιώνας, που σήμερα ξυπνά με όχημα τη νέα υπερσύγχρονη αρένα του Παναθηναϊκού», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπακογιάννης.

«Ο Βοτανικός θα εξυγιανθεί πολεοδομικά, θα αποκτήσει σύγχρονες υποδομές, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου. Θα εξελιχθεί σε μια αναβαθμισμένη περιοχή στην οποία θα επενδυθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η πόλη μεγαλώνει. Έχουμε χαρά, ενθουσιασμό και κάποια περηφάνια. Το μέλλον άρχισε, η αρένα του Παναθηναϊκού δημοπρατήθηκε οριστικά. Έχουμε εδώ και τη σχετική απόφαση της οικονομικής επιτροπής. Είναι η αρχή της επίσημης διαδικασίας. Η αρχή για την οποία δουλέψαμε τόσο σκληρά, τόσους μήνες, τόσα χρόνια. Και όχι, δεν είναι όνειρο. Πριν περίπου δύο ώρες η οικονομική επιτροπή έγραψε ιστορία, ενώ παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για να αρχίσουν οι πρόδρομες εργασίες μέχρι τα Χριστούγεννα. Κάντε λίγη ακόμη υπομονή και πολύ σύντομα εδώ που βρισκόμαστε θα δουλεύουν οι μπουλντόζες. Ακούσαμε τόσα χρόνια πολλές υποσχέσεις και είχαμε πολλές ματαιώσεις. Δικαίως κυριαρχούσε η απογοήτευση και ο κυνισμός. Ό,τι ξέρατε όμως, ξεχάστε το. Η Διπλή Ανάπλαση περνά στην υλοποίηση, είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση στην πολεοδομική ιστορία της Αθήνας. Η Διπλή Ανάπλαση είναι αναπτυξιακό πρόγραμμα με δύο πόλους, ένα πρόγραμμα βαθιά κοινωνικό γιατί έρχεται να αλλάξει τη φυσιογνωμία της Αθήνας. Θα κερδίσουμε στην Αλεξάνδρας έναν πνεύμονα οξυγόνου και ταυτόχρονα στον Βοτανικό δημιουργείται μια νέα πόλη με την αρένα ως όχημα. Επεκτείνεται η πόλη της Αθήνας, με όλα τα κριτήρια της βιωσιμότητας. Το σχέδιό μας στον Ελαιώνα προβλέπει λίγο λιγότερο από 50% πρασίνου. Ό,τι έχει πάει λάθος στην Αθήνα, θέλουμε να το κάνουμε σωστά στον Ελαιώνα.

Θέλω να πω ένα δημόσιο ευχαριστώ τους αρμόδιους υπουργούς και βεβαίως στους ετέρους μας. Την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τον Γιάννη Αλαφούζο, τον Ερασιτέχνη και τον Παναγιώτη Μαλακατέ και την ΑΕΠ Ελαιώνα. Ευχαριστώ από καρδιάς τον κόσμο του Παναθηναϊκού γιατί έδειξαν πίστη και στήριξαν το όραμά μας να αποκτήσει η ομάδα της πόλης ένα σύγχρονο σπίτι, μια αρένα πρωταθλητή που είμαι σίγουρος που θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές.

Μιλάμε για ένα πολύπλευρο εγχείρημα, χρειάστηκαν δύο και πλέον χρόνια δουλειάς και μιλάμε για τέσσερα υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια, γραφειοκρατικά και όχι μόνο. Η αλήθεια είναι πως δεν θα φτάναμε ως εδώ χωρίς ομαδική δουλειά. Θέλω να πω ένα ευχαριστώ σε όλη μας την παράταξη στον Δήμο και ιδιαίτερα στην αρμόδια σπουδαία ομάδα του Δήμου. Το 2026 θα ορθώνεται εδώ ένα σύγχρονο γήπεδο, με χωρητικότητα τουλάχιστον 38.500 έως και 40.000 θέσεων. Η αρένα θα περιλαμβάνει 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 θέσεις πάρκινγκ και 7 εμπορικά καταστήματα. Θα αντικατοπτρίζει τη δυναμική της πόλης, θα προσελκύει επισκέπτες όχι μόνο για αγώνες, αλλά και για να περιηγηθούν. Θέλουμε μέσα από χώρους αναψυχής να τονωθούν οι δεσμοί του κοινού με την ομάδα και να επιστρέψουν οι οικογένειας στο γήπεδο.

Το γήπεδο όχι μόνο είναι σε ιστορικό σημείο, αλλά έχει θέα την Ακρόπολη. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 123 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, η χρηματοδότηση είναι απολύτως εξασφαλισμένη από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και από το ταμείο ανάκαμψης. Ο Δήμος δημοπρατεί ταυτόχρονα τη μελέτη και την κατασκευή για να εξοικονομήσουμε χρόνο. Σήμερα κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα, αλλά έχουμε πολύ μεγάλο δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να επαναπαυτούμε. Σύμφωνα με τον οδικό μας χάρτη εκκρεμούν η δημοπράτηση υποδομών και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Θα τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματά μας όμως».


-για τα χρονοδιαγράμματα για Ερασιτέχνη και τα έργα περιμετρικά: «Στόχος είναι να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα και τα τηρούμε. Είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε με βάση τις δεσμεύσεις μας. Πρακτικά είναι δύο μεγάλα έργα, το ένα οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και το άλλο οι υποδομές. Για τις πρώτες έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η μελέτη, υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία και μιλάμε για εγκαταστάσεις πάνω από 7 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Θα είναι μια κυψέλη για όλους. Είναι θέμα χρόνου να αρχίσουμε με τις άδειες. Για τις υποδομές η μελέτη ολοκληρώνεται και σύντομα θα ανακοινώσουμε ημερομηνίες. Έχουμε την πίεση του χρόνου λόγω του ταμείου ανάκαμψης».

-για το πότε θα μπει ο Παναθηναϊκός στο νέο γήπεδο: «Είναι απολύτως εφικτό να μπούμε στο νέο γήπεδο το 2026. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Από εκεί και πέρα έχουμε μπροστά μας μια πορεία με μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα. Η δημοπράτηση είναι απολύτως θωρακισμένη».

-για το όνομα: «Έχουμε σπουδαίες δόξες και μια λαμπρή ιστορία. Οι εμπορικές χρήσεις και το σήμα περιλαμβάνονται στις συμφωνίες. Οποιαδήποτε άλλης μορφής ονομασία, θα είναι προϊόν συζήτησης και με τον Ερασιτέχνη και με την ΠΑΕ, αλλά και προϊόν διαβούλευσης με τους Αθηναίους. Θα είναι το σπίτι του Παναθηναϊκού, αλλά θα μπορεί να παίζει και η Εθνική μας ομάδα».

-για τις απαλλοτριώσεις και το αν τον φοβίζει κάτι: «Δεν με φοβίζει τίποτα. Πλέον δεν με φοβίζει τίποτα. Όταν αρχίσαμε πριν 2-2,5 χρόνια είχαμε μπροστά μας ένα βουνό από εμπόδια. Τα ξεπεράσαμε ένα-ένα, με βοήθεια και συνεργασίες. Πλέον το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Μπορούμε να αισθανόμαστε μια σιγουριά, χωρίς να σημαίνει ότι μπορούμε να επαναπαυτούμε. Οφείλουμε να είμαστε από πάνω και να είμαστε προσεκτικοί. Πραγματικά πιστεύω ότι εδώ το 2026 θα χαιρόμαστε το καλύτερο γήπεδο της Ελλάδας. Είμαστε ΟΚ με τη χρηματοδότηση, έχουμε ακόμη δύο μικρές εκκρεμότητες με τις απαλλοτριώσεις στην ευρύτερη περιοχή».

-για τις αλλαγές στο σχέδιο: «Οι τροποποιήσεις που έγιναν είναι πολύ μικρές σε σχέση με το μέγεθος του έργου. Πρακτικά, οι εμπορικές χρήσεις. Τηρούμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Μας απασχολεί η βιωσιμότητα του έργου, δεν θέλουμε έναν λευκό ελέφαντα, αλλά να είμαστε βέβαιοι ότι το έργο θα συντηρείται. Στις θέσεις πάρκινγκ υπάρχουν και υπόγειες και υπέργειες. Ο συνολικός αριθμός δεν μειώνεται. Τάφρος δεν προβλέπεται στη μελέτη, είναι κάτι που θα συζητηθεί».

-για το μουσείο του Παναθηναϊκού: «Προβλέπεται ένας χώρος και μέσα στο γήπεδο, αλλά και ένα μουσείο εκεί που τώρα βρίσκεται η Λεωφόρος».

-για τα έργα που έχει αναλάβει η περιφέρεια και αν θα παραδοθούν εγκαίρως: «Στο δικό μας μοντέλο δεν υπάρχουν συνοδά έργα που να υλοποιεί η Περιφέρεια. Το γήπεδο και τα έργα υποδομών δημοπρατεί και υλοποιεί ο Δήμος. Τα έργα δημοπρατήθηκαν σήμερα, τα υπόλοιπα πολύ σύντομα. Δεν θα ρίξουμε το μπαλάκι τις ευθύνης δεξιά και αριστερά. Είναι δική μας ευθύνη να παραδώσουμε το γήπεδο στην ώρα μας, είναι ένα στοίχημα που έχουμε βάλει και θα το κερδίσουμε».

Πηγή: sport-fm.gr