Μουζάλας: Αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί η Αμυγδαλέζα - Θα υπάρξουν τέτοιοι χώροι, πιο ανθρώπινοι

«Μία καλή αρχή» χαρακτήρισε τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής για την διαχείριση της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας: "μια αρχή που λέει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μοιραστούν αναλογικά σε όλη την Ευρώπη".

Σε ό,τι αφορά τα δύο κέντρα υποδοχής προσφύγων που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα, ο κύριος Μουζάλας μιλώντας στο Mega, διευκρίνισε ότι το ένα δημιουργείται στη Σίνδο και το άλλο προγραμματίζεται να γίνει στο Λαύριο:
"Προσπαθούμε να φτιάξουμε μικρούς χώρους για να είναι πιο εύκολη η διαχείριση και η επιβάρυνση να μην είναι μεγάλη στους πληθυσμούς", σημείωσε.

Η Αμυγδαλέζα, ξεκαθάρισε ο υπουργός, αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί "γιατί οι μετανάστες που έχουν μπει παράνομα υπόκεινται σε διαφορετικούς νόμους" και θα εφαρμοστούν.

"Νομίζω ότι θα υπάρξουν και τέτοιοι χώροι πολύ πιο ανθρώπινοι", υπογράμμισε ο κύριος Μουζάλας.

Το καλοκαίρι πέρασαν από την Ελλάδα 250.000 μετανάστες - πρόσφυγες, ωστόσο το χειμώνα αναμένεται να υπάρξει ύφεση λόγω του κακού καιρού, ανέφερε περαιτέρω, ενώ χαρακτήρισε τον χειμώνα ως μια "χρυσή περίοδο να ετοιμαστούμε, να φτιάξουμε τις υποδομές που θα καλύψουν πιθανές ροές το καλοκαίρι".

"Φτιάχνουμε αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο σύστημα που με εναλλασσόμενους χώρους να μπορούμε να ελαφρύνουμε τους κατοίκους από τα παράπλευρα βάρη που δημιουργεί η προσφυγιά και τους πρόσφυγες από τις άθλιες συνθήκες", ανέφερε.

Τέλος ο κύριος Μουζάλας τόνισε ότι "δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια", "δεν μπορείς να εξαφανίσεις τους πρόσφυγες" και συνέστησε υπομονή, σημειώνοντας πάντως ότι οι κάτοικοι "έχουν δείξει πολύ μεγάλη υπομονή, πολύ μεγάλη αλληλεγγύη παρά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας".
Πηγή: skai.gr