Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και Πανεπιστημίου Αιγαίου

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού, η συνεργασία θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση κοινών δράσεων στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, της εύρεσης βιώσιμων λύσεων για τους πρόσφυγες

Μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της ένταξης και της κοινωνικοοικονομικής ενσωμάτωσης των προσφύγων, συνυπέγραψαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού, η συνεργασία θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση κοινών δράσεων στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, της εύρεσης βιώσιμων λύσεων για τους πρόσφυγες, που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, στην προώθηση της αυτονομίας τους, αλλά και στην πρόσβαση σε κοινωνικά, οικονομικά και νομικά δικαιώματα.

«Η συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα είναι απαραίτητη, διότι καταγράφουν όλο το έργο που πραγματοποιείται στο χώρο του προσφυγικού και διεξάγουν πολύτιμη έρευνα. Μαζί μπορούμε να προσφέρουμε στους πρόσφυγες τη δυνατότητα να αξιοποιούν παραγωγικά το χρόνο που περνούν στα νησιά και να διεκδικήσουν μια καριέρα στον ακαδημαϊκό χώρο, στην πληροφορική ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα επιθυμούν», δηλώνει η αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μάρτιν.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου «σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς και δίκτυα, όπως το "Inspire Europe" και "Scholars at Risk", προωθεί και στηρίζει κάθε προσπάθεια υποστήριξης ανθρώπων που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τις οικογένειές τους. Με δεδομένο ότι οι πρόσφυγες γυναίκες και άντρες που φτάνουν εδώ είναι γεμάτοι δυνατότητες, είναι υποχρέωσή μας να τους προσφέρουμε δράσεις και εργαλεία που θα τους στηρίξουν στην καθημερινότητά τους, καθώς και στο μέλλον τους», επισημαίνει η πρύτανις του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ