Μητσοτάκης: Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ για νέους 18-25 με την πρώτη δόση εμβολίου

Μια προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ για τους 940.000 νέους ηλικίας 18 έως 25 ετών που έχουν ήδη κάνει ή θα κάνουν εντός του 2021 την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα μπορούν να την χρησιμοποιούν για την αγορά εισιτηρίων για ταξίδια, έξοδα για ξενοδοχεία αλλά και για την είσοδό τους σε χώρους πολιτισμού, σε συναυλίες, κινηματογράφους και θέατρα.

Η προπληρωμένη κάρτα θα δημιουργείται αυτόματα με τον ΑΜΚΑ του κάθε νέου που θα έχει εμβολιαστεί μέσα στο 2021 και θα εξαντλείται σταδιακά ανάλογα με τη χρήση της μέσω εφαρμογής στο κινητό ή με βεβαίωση για όσους νέους δεν έχουν «έξυπνο» τηλέφωνο.

«Από σήμερα ανοίγεται ένα ακόμα παράθυρο ελευθερίας», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι ήρθε επιτέλους η ώρα η πολιτεία να επιβραβεύσει μια κατηγορία πολιτών που δοκιμάστηκε με την αναστάτωση των σπουδών τους, την απομάκρυνση των φίλων τους, την απουσία ταξιδιών και διασκέδασης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η συγκεκριμένη  πρωτοβουλία αποτελεί κίνητρο για να εμβολιαστούν ειδικά οι νέοι που συμβάλλουν περισσότερο στην κινητικότητα. «Όσο αυτοί θωρακίζονται η μετάδοση περιορίζεται», είπε και πρόσθεσε: «Η μετάλλαξη μεταδίδεται πιο γρήγορα σε ανεμβολίαστους. Πρέπει να φτάσουμε στο ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού στο 70% ίσως και περισσότερο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει έχει πολλούς ευνοημένους, καθώς στηρίζει την αγορά και ταυτόχρονα κατευθύνει και μέρος του πλούτου στη νέα γενιά της κοινωνίας.

Προανήγγειλε ότι σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα σε κλειστούς χώρους λέγοντας μάλιστα ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες.

Κάλεσε όπως είπε: « Τα αγορια και τα κορίτσια να χαρούν να τσιμπηθούν για να ταξιδέψουν και να διασκεδάσουν μέχρι να αφήσουμε πίσω τη μεγάλη περιπέτεια του κορωνοϊου με την κάρτα ελευθερίας θα λέγεται.» 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SKAI.gr (@skaigr)

Σκέρτσος: Οι τρεις πυλώνες για τους εμβολιασμούς - Ασφαλείς μόνο οι εμβολιασμένοι

Προλογίζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος ανακοίνωσε ότι χάρη στον εμβολιασμό του πληθυσμού και την ευρεία χρήση των self test τις τελευταίες εβδομάδες η αποκλιμάκωση της πανδημίας είναι ραγδαία, της τάξης του 75% έως 80%.

Η Ελλάδα εμβολιάζει περίπου 100.000 πολίτες ημερησίως και βρίσκεται πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Καθώς από τις 19 Ιουνίου έχει εξασφαλιστεί η καθολικότητα στην πρόσβαση των εμβολίων ενώ και η πληθώρα των εμβολίων είναι εξασφαλισμένη, χρειάζεται αναπροσαρμογή της στρατηγικής προκειμένου να εμβολιαστεί ο πληθυσμός σε ποσοστό άνω του 80% τόνισε ο κ. Σκέρτσος. Προειδοποίησε ότι η ύφεση της πανδημίας δίνει μια επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας και εφησυχασμού αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη και ασφαλείς είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες.

Για την ανοσία πρόσθεσε, απαιτείται μια πρόσθετη στρατηγική στη βάση των τριών πυλώνων που εισηγήθηκε η επιτροπή Βιοηθικής δηλαδή για εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, μέτρα ενθάρρυνσης των εμβολιασμών όπως αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα και πρόβλεψη υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες. Για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ο κ. Σκέρτσος είπε ότι είναι κάτι που η κυβέρνηση θα εξετάσει σε επόμενο χρόνο.  

Πηγή: skai.gr