Μητσοτάκης-Κορωνοϊός: Διαφορετικό το lockdown- Ανοιχτά δημοτικά-σχολεία ειδικής αγωγής

Πανελλαδικό lockdown για διάστημα τριών εβδομάδων και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις 6 η ώρα να ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για ολόκληρη τη χώρα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Επανενεργοποιούνται τα SMS για την κυκλοφορία των πολιτών, παραμένουν ανοιχτά σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας και η διανομή φαγητού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Σημαντική διαφορά σε σχέση με το lockdown του Μαρτίου είναι ότι τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία ανεξαρτήτως βαθμίδας θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα οποία θα λειτουργούν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης. 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χρήση μάσκας θα είναι καθολική για όσους μετακινούνται.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «οδηγός στις αποφάσεις μας είναι τα επιστημονικά δεδομένα και θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια» προσθέτοντας ότι αυτό που άλλαξε τις τελευταίες 5 ημέρες είναι ότι καταγράφηκε  εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, 10.000 κρούσματα σε 5 μέρες, αυξήθηκαν οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι, αλλά και ο αριθμός κατάληψης των ΜΕΘ, ενώ υπάρχει και άσχημη αναλογία εισαγωγών κι εξιτηρίων. «Αν συνεχίζαμε με αυτό τον ρυθμό θα έπρεπε να υποδεχτούμε πάνω από 1. 000 συμπολίτες μας στα νοσοκομεία και οι 150 να οδηγηθούν σε ΜΕΘ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι λαμβάνονται νωρίτερα τα μέτρα, γιατί είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο.

Πηγή: skai.gr