Μηταράκης σε ΣΚΑΪ 100,3 για γεγονότα στη Μυτιλήνη: Προσπάθεια Τουρκίας να προκαλέσει κλιμάκωση

Για προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει κλιμάκωση με την Ελλάδα έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 τόνισε ότι οι μετανάστες δεν διέτρεχαν κίνδυνο καθώς υποβοηθήθηκαν από την Τουρκία και εξήγησε ότι σε καμία από τις δυο περιπτώσεις δεν μπήκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ο κ. Μηταράκης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία δε θα προχωρήσει ξανά σε τέτοιες τις κινήσεις, ενώ έκανε γνωστό ότι θα στείλει σχετική επιστολή στην Κομισιόν.

Ανέφερε πως υπήρξαν και στον Έβρο τάσεις να περάσουν άτομα ωστόσο δεν επαναλήφθηκαν 

Ο υπουργός σημείωσε ότι το πρώτο τρίμηνο φέτος οι ροές ήταν μειωμένες κατά 90% σε σχέση με πέρυσι, και συγκεκριμένα ήρθαν στη χώρα μας 798 άτομα.

Ανέφερε ότι στη Λέσβο υπάρχουν 8 χιλιάδες αιτούντες άσυλο, στη Σάμο 3 χιλιάδες, στη Χίο 1.600 άτομα, στη Λέρο 385 και στην Κω 106.

 

 

Δήλωση για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μυτιλήνη έκανε νωρίτερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Σήμερα το πρωί, η Ελληνική Ακτοφυλακή ανέφερε πολλαπλά περιστατικά, κατά τα οποία η Τουρκική Ακτοφυλακή και το Τουρκικό Ναυτικό συνόδευσαν αμφίβολης κατασκευής βάρκες μεταναστών στα σύνορα της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει κλιμάκωση με την Ελλάδα.

Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτοί οι μετανάστες αναχώρησαν από τις τουρκικές ακτές και δεδομένου ότι υποβοηθήθηκαν από την Τουρκία, δεν διέτρεχαν κίνδυνο.

Καλούμε την Τουρκία να:

1) Σταματήσει αυτήν την αδικαιολόγητη πρόκληση.
2) Επιστρέψει αυτούς τους μετανάστες με ασφάλεια στην Τουρκία.
3) Συμμορφωθεί με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016 για τη μετανάστευση».
 

 

 

Πηγή: skai.gr