Μήνυμα ΗΠΑ στην Ελλάδα για το ιρανικό τάνκερ, δεν υπάρχει αίτημα κατάπλου

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Αθήνα δεν θα τοποθετηθεί επίσημα έως ότου το πλοίο διευκρινίσει τις προθέσεις του.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν επισταμένα την πορεία του Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) κι ότι το γραφείο του βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Η υπόθεση του ιρανικού τάνκερ είναι διπλωματικά ακανθώδης για την Ελλάδα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το πλοίο όργανο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, τους οποίους έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Αθήνα και άλλες μεσογειακές χώρες ότι τυχόν ελλιμενισμός του πετρελαιοφόρου σε οποιοδήποτε λιμάνι θα ισοδυναμεί με παροχή βοήθειας στους Φρουρούς, σύμφωνα με διαρροές αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο», έχει δηλώσει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα το τάνκερ αναμένεται να φτάσει ανοιχτά της Πελοποννήσου την προσεχή Κυριακή, όμως η ώρα αποφάσεων για την ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να έλθει νωρίτερα, καθότι το αίτημα κατάπλου πρέπει να σταλεί τουλάχιστον 48 ώρες πρωτύτερα.

Οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε ισχύ μηχανισμό κυρώσεων για όποιον αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο. Η Ελλάδα σταμάτησε τις αγορές το περσινό καλοκαίρι, εντός της ειδικής προθεσμίας που είχε δώσει η Ουάσιγκτον σε οκτώ χώρες.

Το τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ την Κυριακή, μετά από κράτηση ενός μηνός. Αφέθηκε ελεύθερο αφότου το Ιράν δεσμεύτηκε ότι το φορτίο πετρελαίου δεν θα καταλήξει στην Συρία, η οποία αποτελεί αντικείμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποτρέψουν την απελευθέρωση του τάνκερ, ενώ ο εκπρόσωπος του ιρανικού  υπουργείου  προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενες περαιτέρω ενέργειες κατά το πλοίου θα συνιστούν απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην ανοιχτή θάλασσα.

Το δρομολόγιο του τάνκερ μπορεί να τροποποιηθεί. Το Ιράν δεν έχει αποσαφηνίσει ποιος είναι ο τελικός προορισμός του.
Πηγή: skai.gr