Μίκης Θεοδωράκης: Τι ανέφερε σε συμβολαιογραφικό έγγραφο για τον ενταφιασμό του

Της Ιωάννας Μάνδρου

Συγκεκριμένες οδηγίες σε ό,τι αφορά τον τόπο που επιθυμούσε να ταφεί είχε δώσει από τις 16 Ιανουαρίου 2020 ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, μέσω συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Στο έγγραφο ανέφερε ότι επιθυμία του ήταν να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, όπου είχαν ήδη ενταφιαστεί οι γονείς του και ο αδερφός του.

Στη συμβολαιογραφική πράξη τονίζεται ότι ο τάφος που του έχει παραχωρηθεί έχει κατασκευαστεί από αρχιτέκτονα φίλο του, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη.

Στο έγγραφο σημειώνεται επίσης ότι ο Μίκης Θεοδωράκης επιθυμεί να μεταφερθεί η σορός του στα Χανιά με πλοίο και όχι με κάποιο άλλο μέσο.

Ως εκτελεστές της τελευταίας του επιθυμίας όρισε τον Γιώργο Αγοραστάκη, πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, και τη γραμματέα του, Ειρήνη Παρμενίδου, «προκειμένου, ενεργώντας είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμού του».

Ειδική μνεία είχε γίνει από τον Μίκη Θεοδωράκη και στο γραφείο τελετών, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες μετά τον θάνατό του, δίνοντας εντολή να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με αυτό. Μάλιστα, αναφέρει ρητά ότι για λόγους αντικειμενικούς και μόνον οι δύο εκτελεστές έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με διαφορετικό γραφείο τελετών.

Τέλος, στο ίδιο έγγραφο, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εκφράσει την επιθυμία «να μεταφερθεί η σορός του στα Χανιά με πλοίο και όχι με άλλο μεταφορικό μέσο».

Δείτε εδώ το έγγραφο