Διπλάσια επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για όλους τους καταναλωτές, διπλάσιο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης και έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με φόντο την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. 


« Τα συγκεκριμένα μέτρα που σήμερα ανακοινώνουμε ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Μέτρα που στερούν πόρους από την υλοποίηση άλλων πολιτικών τα όμως είναι αναγκαία για να προστατεύσουμε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα η μηνιαία επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα για κατανάλωση έως 300 Kwh. Το κονδύλι από τα 200 εκατ. ευρώ ανεβαίνει στα 326 εκατομμύρια με πρόσθετη ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά. 

«H μηνιαία επιδότηση στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου είναι 24€/μήνα ώστε να μην δουν καθόλου αυξήσεις. Οι υπόλοιποι θα δουν αυξήσεις 2-3€.
Επιπλέον η ΔΕΗ θα αναλάβει και ζητάμε βέβαια κι από τους άλλους παρόχους επιπλέον στήριξη, να κάνει επιπλέον έκπτωση ώστε να καλύψει και το διάστημα μεταξύ 300-600KWh» ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Στο επίδομα θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε γενναία αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων διπλασιάζοντας το κονδύλι από τα 84 στα 168 εκατ. ευρώ.

«Ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να ξεπεράσει το 1εκατ» είπε ο κ. Σταικούρας.

Για οικογένεια με 2 παιδιά το όριο εισοδήματος αυξάνεται στις 26Κ από 24 ενώ με 3 παιδιά από τις 26 στις 29. Το περιουσιακό για τις οικογένειες αυξάνεται στις 300κ από 250κ. Το ελάχιστο επίδομα θέρμανσης αυξάνεται από τα 80 στα 100 ευρώ και το μέγιστο από 650 στα 750 ευρώ . 

«Στο κέντρο της Αθήνας για μια οικογένεια με 2 παιδιά το επίδομα θα ανέλθει στα 181€ από 114€ πέρυσι,στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που κάνει πιο πολύ κρύο το επίδομα ανεβαίνει από 188€ στα 299€ φέτος και στην Κοζάνη από 295€ στα 469€"» σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στο φυσικό αέριο , η τιμή του οποίου έχει εξαπλασιαστεί από τις αρχές του έτους, η ΔΕΠΑ εμπορίου θα προωθήσει στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών έκπτωση τουλάχιστον  15%.  

" Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ακρίβεια με τεχνάσματα και όχι με την ουσιαστική στήριξη που έχει ανάγκη η κοινωνία", δήλωσε η Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

" Οι σημερινές συμπληρωματικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης εξαντλούνται και πάλι σε ανεπαρκή και προσωρινά μέτρα ανέφερε το ΚΙΝΑΛ ενώ το ΚΚΕ υπογράμμισε πως είναι " άνθρακας ο θησαυρός των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών".

Αναλυτικά παραδείγματα των μέτρων στήριξης στο φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης και το ρεύμα για μια οικογένεια 4 ατόμων που ζει σε ένα σπίτι 100τμ. και τα ποσά που θα κληθεί να πληρώσει, παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Παρεμβάσεις στον ηλεκτρισμό

Για ένα νοικοκυριό με 4 άτομα σε 100τμ κατοικία τον Οκτώβριο, το κόστος της μεγαβατόρας είχε φτάσει τα 136€
Με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αφαιρούνται 60€ από την τιμή της μεγαβατόρας με αυτή να πέφτει στα 76€/MWh

Παρεμβάσεις στο φυσικό αέριο

Σε μια κατοικία 100τ.μ στην Βόρεια Ελλάδα με 4 άτομα, λόγω της θερμοκρασίας,  η μηνιαία μέση κατανάλωση υπολογίζεται στα 600 m3 / 6000KWh
Έτσι τον Οκτώβριο θα πλήρωνε 322€ τον μήνα 
Χάρη στα μέτρα, θα έχουν 15% έκπτωση (όλοι ανεξαρτήτως εταιρείας) και επίδομα τουλάχιστον 100€.

Έτσι τα κυβικά που θα καταναλώσει το νοικοκυριό σε κόστος θα φτάσει τα 177€ τον μήνα 

Παρεμβάσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης
Μια κατοικία 100τ.μ στην Αττική με 4 άτομα , γεμίζωντας την δεξαμενή με 1000 λίτρα πετρελαίου θα πλήρωνε 1.100€, 200€ πάνω σε σχέση με πέρσι.

Μετά και τα μέτρα όμως θα γλιτώσει τουλάχιστον 184€ από τα 1.100 με το κόστος να φτάνει τα 916 ευρώ.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις