Μέτρα για δραστική μείωση των κρατουμένων προτείνουν οι ποινικολόγοι

Της Ιωάννας Μάνδρου

Δραστικά μέτρα περιορισμού του αριθμού των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία προτείνει η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, προτείνεται η αντικατάσταση της προσωρινής κράτης με περιοριστικούς όρους για όλους τους υπόδικους, πλην εξαιρέσεων για να μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων στις φυλακές.

Επίσης προτείνεται 

-Υφ' όρον απόλυση όσων εκτίουν ποινές φυλάκισης ανεξαρτήτως του τμήματος της ποινής που έχουν ήδη εκτίσει.

- Αναστολή εκτέλεσης των ποινών κάθειρξης έως δέκα έτη που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις πρωτοβαθμίων δικαστηρίων, με εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών εγκλημάτων (π.χ. εγκλήματα βίας, εγκλήματα κατ' ανηλίκων), με υποχρέωση των κατηγορουμένων να εμφανίζονται στο ΑΤ της κατοικίας τους δύο φορές τον μήνα.

- Αναστολή εκτέλεσης των ποινών κάθειρξης ανεξαρτήτως ύψους που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις πρωτοβαθμίων δικαστηρίων σε κατηγορουμένους που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους και αντικατάστασή τους με την κατ' οίκον έκτιση της ποινής, με εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών εγκλημάτων (π.χ. εγκλήματα βίας, εγκλήματα κατ' ανηλίκων).

- Άμεση εξέταση των αιτήσεων προσωρινώς κρατουμένων για την αντικατάσταση της κράτησής τους και διατήρηση της κράτησης μόνον όπου αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο.

- Παράταση του εξαμήνου ή δωδεκαμήνου της προσωρινής κράτησης μόνον όπου αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο.

Τα προτεινόμενα μέτρα θα αποσυμφορήσουν τις φυλακές και θα προστατεύσουν από την πανδημία αυτούς που θα αποφυλακιστούν αλλά και όσους παραμείνουν στα σωφρονιστικά καταστήματα, χωρίς να εκθέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και την δημόσια τάξη.      

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.