Οι πόροι που θα χρηματοδοτήσουν τη μείωση των τιμών σε ενέργεια και αγαθά

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Το κομμάτι του παζλ που θα συμπληρώσει το δισεπίλυτο έργο της κυβέρνησης, να ρίξει τις τιμές που έχουν εκτοξευτεί σε ενέργεια και προϊόντα και να ελαφρύνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αναζητά το κυβερνητικό επιτελείο.

Η πασχαλινή αγορά αποτυπώνει σε όλο της το μεγαλείο την ακρίβεια που επικρατεί στην ελληνική αγορά, γεγονός που κρατά σε εγρήγορση τους αρμόδιους Υπουργούς και τα επιτελεία τους. Οι συσκέψεις γι’  αυτό το ζήτημα  είναι στην ημερήσια διάταξη του Χρήστου Σταϊκούρα, του Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Κώστα Σκρέκα και μαζί με τον γενικό γραμματέα δημοσιονομική πολιτική Θάνο Πετραλιά αναζητούν το τρόπο και τους πόρους που θα μειώσουν δραστικά το κόστος ενέργειας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σχεδιασμός, ο οποίος θα τεθεί ενώπιον του πρωθυπουργού προκειμένου να προχωρήσουν οι στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας. Παρεμβάσεις οι οποίες σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να είναι εγκαίρως έτοιμες, στην περίπτωση που στα τέλη Μαΐου δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, από τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Ο σκόπελος της χρηματοδότησης και τα αισιόδοξα μηνύματα

Ως επικρατέστερο σενάριο φαίνεται να προκρίνεται η επιβολή ανώτατων ορίων στην χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας,  στα πρότυπα της πρότασης που είχε κάνει ο Κώστας Σκρέκας στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας τον Φεβρουάριο. Ο σκόπελος ως προς αυτό το σενάριο είναι ένας και αφορά στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Η κυβέρνηση επ’ αυτού έχει εμφανιστεί διστακτική στο παρελθόν να χρησιμοποιήσει πόρους από τον προϋπολογισμό, καθώς εκτιμάται πως για μια βραχυπρόθεσμη παρέμβαση που δεν θα ξεπερνά του 6-7 μήνες,  χρειάζονται περίπου δυο δισ. ευρώ.

Αχτίδα αισιοδοξίας ωστόσο φαίνεται να αποτελούν τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα του 2021, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά καλύτερα σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Σύμφωνα μάλιστα  με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου πιθανώς η βελτίωση να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει την 1,5 μονάδα του ΑΕΠ. «Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς επιβεβαιώνει προς τους θεσμούς και τις αγορές την συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και επιτρέπει την χωρίς αυξημένους δημοσιονομικούς κινδύνους λελογισμένη πρόσθετη ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι των παράλογα υψηλών τιμών ενέργειας που έχει προκαλέσει η απεχθής ρωσική εισβολή» δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει την στήριξη προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις έναντι της ενεργειακής ακρίβειας επαναβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Ρεβιθούσα. «Πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ταυτόχρονα όμως αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να πετύχουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσει» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για ένα εισαγόμενο πρόβλημα, μία εισαγόμενη έκρηξη στις τιμές, για τα οποία ο ίδιος έχει αγωνιστεί προσωπικά – όπως είπε- καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις προς τους ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε να δοθεί μία  «πανευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είναι αμιγώς εθνικό, είναι ευρωπαϊκό». «Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων το οποίο θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι ακόμη κι αν δεν προκύψει η ευρωπαϊκή λύση «όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι η ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα έτσι ώστε να απορροφήσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Προτεραιότητα η προστασία των πιο αδύναμων

Και από τη Σαλαμίνα όπου περιόδευσε ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις «Τώρα διαχειριζόμαστε διεθνείς κρίσεις και πρέπει πάλι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε τη δέσμευση να σταθεί δίπλα στους πολίτες. «Και τώρα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη μεγάλη ενεργειακή κρίση, που ξέρω πόσο πολύ ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ειδικά οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, θέλω να ξέρετε ότι ήδη έχουμε κάνει πολλά και εφόσον χρειαστεί θα κάνουμε ακόμα περισσότερα. Χρέος της Κυβέρνησης είναι να στέκεται δίπλα στους πολίτες, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε ακραίες εξωγενείς κρίσεις, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε τώρα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με κατοίκους του νησιού. ​
 

Πηγή: skai.gr