Με τη συμμετοχή Ολυμπιονικών και νέων σκαφών η 59η διοργάνωση του Ράλλυ Αιγαίου

Στις 13 Ιουνίου, τα πληρώματα, σε συνεργασία με τη HELMEPA, θα πραγματοποιήσουν συμβολικό καθαρισμό μιας ακτής στο «Νησί της Μαστίχας» 

Με τη συμμετοχή κορυφαίων αθλητών, έμπειρων πληρωμάτων αλλά και νέων σκαφών θα αρχίσει αύριο το 59ο Ράλλυ Αιγαίου. Στη διοργάνωση του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης θα πάρουν μέρος, μεταξύ άλλων, και ολυμπιονίκες του τριγώνου, όπως οι Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής. Η εκκίνηση της πρώτης ιστιοδρομίας θα πραγματοποιηθεί στο Σούνιο (14.00) και τα ιστιοφόρα θα ανοίξουν πανιά με προορισμό την Βολισσό της Χίου (105 ν.μ.).

Στο 59ο Ράλλυ Αιγαίου έχουν δηλώσει συμμετοχή ιστιοπλοϊκές ομάδες διεθνούς επιπέδου αλλά και πληρώματα που έχουν μεγάλη πείρα από τις ιδιαίτερες ιστιοπλοϊκές συνθήκες του Αιγαίου Πελάγους. Μία από τις ομάδες που ξεχωρίζουν είναι αυτή του «Velos», στην οποία συμμετέχουν οι ολυμπιονίκες Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, ενώ μαζί τους θα αγωνιστούν πρωταθλητές τριγώνου και ανοικτής θαλάσσης. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και στην ομάδα του της «Optimum», η οποία θα βρεθεί στη ρότα της διοργάνωσης για 29η χρονιά.

Εφέτος θα τρέξει με το νέο σκάφος, το «Optimum S - Samos Steamship», το οποίο θα το «δοκιμάσει» για πρώτη φορά στο Αιγαίο με στόχο μία καλή προετοιμασία εν όψει του διεθνούς αγώνα του Π.Ο.Ι.Α.Θ., του «AEGEAN 600» που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα (8-16/7). «Παρά τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, το Ράλλυ Αιγαίου συνεχίζει την πορεία του. Πρόκειται για μία διοργάνωση που απευθύνεται σε έμπειρους ιστιοπλόους. Συνδιοργανωτές μας είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Χίου ενώ ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού», δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Ο.Ι.Α.Θ. Ιωάννης Μαραγκουδάκης. Τον στόλο του «Ράλλυ Αιγαίου» θα συνοδεύσει το Πλοίο Γενικής Υποστηρίξεως του Πολεμικού Ναυτικού «Άτλας Ι». Το πλοίο αγοράστηκε το 2019 από το Ίδρυμα Π. Λασκαρίδης και παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό στις 2 Δεκεμβρίου 2019.

Συμμετέχουν Ολυμπιονίκες

Κατά τη διάρκεια της παραμονής των πληρωμάτων στη Χίο έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν δύο ιστιοδρομία. Θα πραγματοποιηθεί « Περίπλους των νοτίων παραλιών του νησιού» (48 ν.μ.) και μία τοπική ιστιοδρομία (35 ν.μ.). Στις 15 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνου στο μνημείο για την Σφαγή της Χίου, στον Κάβο Μελανιό καθώς η 59η διοργάνωση του μακροβιότερου αγώνα ανοικτής θαλάσσης της Ανατολικής Μεσογείου είναι αφιερωμένη στη μνήμη της «Σφαγής της Χίο» (1822-2022).

Και αυτή τη χρονιά το «Ράλλυ Αιγαίου» έχει και περιβαλλοντικό πρόσημο. Στις 13 Ιουνίου, τα πληρώματα, σε συνεργασία με τη HELMEPA, θα πραγματοποιήσουν συμβολικό καθαρισμό μιας ακτής στο «Νησί της Μαστίχας». Πρόκειται για τη δράση «Να σώσουμε τις θάλασσές μας» που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης.

Συνδιοργανωτές του 59ου Ράλλυ Αιγαίου που με την υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού, είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Χίου. Συνεργαζόμενοι Όμιλοι είναι ο Ναυτικός Όμιλος Χίου και o Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Λαυρεωτικής. Χορηγός του αγώνα για έκτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πολυεθνική εταιρεία χρωμάτων JOTUN, ενώ υποστηρικτές οι εταιρείες, D. KORONAKIS S.A. ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σχοινιών και αλυσίδων για την ναυτιλία, η εταιρεία τεχνικής υποστήριξης σε ποντοπόρα πλοία TECHNAVA S.A., η Olympic Marine στο Λαύριο, η μπύρα ΝΗΣΟΣ από την Τήνο και το φυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΓΟΡΙ.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η αθλητική εφημερίδα SPORTIME και ο ιστότοπος της ομογένειας HDNΝΥ. Υποστηρικτής τεχνολογίας είναι για μία ακόμα χρονιά η εταιρεία G4S. Όλες οι ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος θα γίνουν σύμφωνα με το slogan του ΠΟΙΑΘ «Να Σώσουμε Τις Θάλασσές Μας » και την συνεργασία της ¨Ελληνικής Ένωση Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA).
 

Πηγή: skai.gr
TAGS: σκάφη