Για την τουρκική προκλητικότητα και τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο, μετά το ζήτημα των 24 οικοπέδων, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Μάζης.

«Δεν πρέπει να εκπλησσόμεθα. Οι Τούρκοι αυτά που δηλώνουν τα κάνουν. Θα προχωρήσουν και στις γεωτρήσεις. Αυτή τη στιγμή αξιολογούν τις αντιδράσεις του ελληνικού συστήματος και αναλόγως θα προχωρήσουν.», τόνισε ο καθηγητής.

Όπως εξήγησε, ο σκοπός του Ερντογάν είναι να πάρει αυτά που θέλει «χωρίς να πέσει τουφεκιά». 

Ο κ. Μάζης εκτιμά ότι χρειάζεται να ληφθεί μια ομόφωνη απόφαση των 300 στο κοινοβούλιο που θα λέει ότι αν ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές θα υπάρξει σύγκρουση και να κοινοποιηθεί και στο συμβούλιο ασφαλείας και στην Κομισιόν και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα τρομάξει πολλούς. «Θα δουν ότι δεν έχουν περιθώρια χειρισμού στον ελληνικό πολιτικό χώρο και θα το λάβουν σοβαρά υπόψη.»

Ο καθηγητής εξήγησε ότι τα 24 οικόπεδα βρίσκονται εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου και η Τουρκία το έχει ανακοινώσει στον ΟΗΕ με συντεταγμένες, ενώ η Ελλάδα δεν έστειλε καμία συντεταγμένη παρά μόνο μια καταγγελία.

«Ανακήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης είναι μονομερής πράξη και απόλυτο δικαίωμα του κράτους που ανακηρύσσει.», συμπλήρωσε.

Τέλος, είπε ότι ο Ερντογάν θα απευθυνθεί πρωτίστως προς τους «φίλους» της Ελλάδας και μετά στους εχθρούς.
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις