Μαρτυρία Έλληνα που επαναπατρίστηκε από Αφγανιστάν: Kαθαρός εμφύλιος, βλέπετε τα μισά

Συγκλονίζει η μαρτυρία του Παναγιώτη Κουμουτσάκου για την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν. Ο κ. Κουμουτσάκος  χθες Σάββατο βράδυ επέστρεψε στην Αθήνα από το Λονδίνο και εργαζόταν για λογαριασμό του ΝΑΤΟ στη βυθισμένη στο χάος χώρα. 

«Πρόκειται για καθαρό εμφύλιο, και δεν θέλω να πω περισσότερα από σεβασμό στους ανθρώπους οι οποίοι παλεύουν ακόμα. Αυτά που βλέπετε στα κανάλια είναι τα μισά από όσα συμβαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είναι καθαρά πολεμική», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, που κινητοποιήθηκαν άμεσα, καθώς και τις πρεσβείες στο Ισλαμαμπάντ και στο Λονδίνο.


Ο απεγκλωβισμός του έγινε από την Βρετανία, κατόπιν συνεννοήσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, μετά από σχετικές οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο ήταν σε συνεχή επαφή μαζί του και του παρείχε κάθε δυνατή βοήθεια, κατά τις ίδιες πηγές.

Εξάλλου, έφθασε το μεσημέρι της Κυριακής από την Ντόχα ένας ακόμη Έλληνας πολίτης που απεγκλωβίστηκε από το Αφγανιστάν. Είναι ο τρίτος κατά σειρά Έλληνας πολίτης, που απεγκλωβίστηκε από την Καμπούλ από τις ΗΠΑ.

Επτά Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους στο χάος που επικρατεί κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί προσπαθώντας να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας την Κυριακή. Eίναι ο τελευταίος απολογισμός της αιματοχυσίας γύρω από το αεροδρόμιο. 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Κατόπιν σχετικών οδηγιών του  Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια  και μετά από συνεχείς επαφές των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΕΞ με Υπουργεία Εξωτερικών άλλων κρατών δύο ακόμη Έλληνες πολίτες οι οποίοι εργάζονταν στο Αφγανιστάν  επέστρεψαν με ασφάλεια στην Ελλάδα. Ο πρώτος αφίχθη  το βράδυ του Σαββάτου (21/08) από το Λονδίνο όπου είχε μεταφερθεί  μετά από επιτυχημένη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Βρετανών στο Αφγανιστάν και ο δεύτερος σήμερα από Ντόχα όπου είχε φτάσει μετά από αντίστοιχη επιχείρηση απεγκλωβισμού των ΗΠΑ.

Και στις δύο περιπτώσεις οι ελληνικές Αρχές ήταν σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και οι Πρεσβείες μας σε Λονδίνο και Ντόχα τους παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια».

 

Πηγή: skai.gr