Μανωλόπουλος σε ΣΚΑΪ: Το εμβόλιο των Ρώσων δεν πέρασε από τη φάση 3- Δεν αλλάζει τα δεδομένα

Τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου Sputnik V, που ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, εξέφρασε ο Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.  

«Δεν ξέρουμε και πολλά πράγματα για το εμβόλιο της Ρωσίας. Είχε ανακοινωθεί η δοκιμή σε 55 άτομα, στη φάση 1 και 2,  πριν από έναν μήνα και οι Ρώσοι έλεγαν ότι είναι ασφαλές. Η επόμενη ενημέρωση ήταν η χθεσινή. Άρα δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα. Δε νομίζω ότι έχει περάσει από τη φάση 3, δηλαδή δεν έχει χορηγηθεί σε άτομα υψηλού κινδύνου για κάποιο διάστημα και να φανεί ότι αυτοί δεν ανέπτυξαν λοίμωξη από τον ιό. Αρά, πιθανόν αυτό που ξέρουν οι Ρώσοι επιστήμονες δεν είναι διαφορετικό από αυτό που ξέραμε πριν από 3 εβδομάδες για το εμβόλιο της Οξφόρδης ή το κινέζικο εμβόλιο. Υπάρχουν κάποια εμβόλια, 4-5, που έχουν περάσει τις φάσεις 1 και 2 και βρίσκονται στη φάση 3 για να φανεί αν είναι αποτελεσματικά. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν το εμβόλιο με μόνο τα αποτελέσματα της φάσης 1 και 2 και μάλιστα με λίγους ασθενείς. Ξέρουμε ας πούμε ότι το εμβόλιο της Οξφόρφης δοκιμάστηκε σε 1.000 άτομα στη φάση 1 και 2, κι έχουμε κάποια ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μανωλόπουλος. 

Όπως εξήγησε ο Καθηγητής, η φάση 3 της δοκιμής των εμβολίων δεν μπορεί να συμπιεστεί χρονικά. «Πρέπει να χορηγηθεί σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι να εκτεθούν στον ιό. Και σε αντίστοιχο αριθμό ανθρώπων που δεν θα έχουν το εμβόλιο και θα ζουν σε παρόμοιες συνθήκες. Έπειτα, πρέπει να τους αφήσεις μερικούς μήνες και να δεις αν αυτοί που πήραν το εμβόλιο είχαν απουσία μολύνσεων, ενώ αυτοί που δεν το πήραν είχαμε μολύνσεις. Αν συμβεί αυτό για τουλάχιστον 3-4 μήνες, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε για αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Γι' αυτό και λέμε ότι στις αρχές του 2021 θα υπάρχει εμβόλιο», επισήμανε ο ίδιος. 

Τόνισε δε ότι η Ρωσία ρισκάρει με αυτό το εμβόλιο, καθώς υπάρχει μια πιθανότητα της τάξεως του 20%-30% να είναι ασφαλές. «Το θέμα είναι ότι έχοντας τα δεδομένα ασφάλειας από την πρώτη φάση, θεωρούν ότι είναι μικρή η πιθανότητα κάποιου σοβαρού προβλήματος. Εκείνο που σίγουρα δεν ξέρω είναι αν είναι αποτελεσματικό. Νομίζω αρχίζει και φαίνεται περισσότερα έντονα η εμπλοκή της πολιτικής στην επιστήμη. Υπάρχει ανταγωνισμός εταιρειών, αλλά κυρίως ανταγωνισμός κυβερνήσεων», υπογράμμισε ο κ. Μανωλόπουλος.   

Αντίστοιχα, την ανησυχία του για την ασφάλεια του ρωσικού εμβολίου εξέφρασε και ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζοντας ότι είναι άγνωστο αν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. «Μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνο, διότι οι άνθρωποι που θα το κάνουν θα αισθανθούν ασφαλείς και αν δεν είναι αποτελεσματικό, θα κολλήσουν. Αυτό θα είναι πιο τραγικό διότι θα δούμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και δε θα υπάρχει πια αίσθηση ασφάλειας. Στη συνέχεια θα δημιουργήσει και μεγάλα προβλήματα και με το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Είναι ιδιαίτερα προβληματικό το να μπούμε σε μια τέτοια κατάσταση χωρίς να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης. 

 

Πηγή: skai.gr