Εθνικό ζήτημα το δημογραφικό: Πέντε φεύγουν, ένας έρχεται στη ζωή στη Μαγνησία

Η υπογεννητικότητα και κατ’ επέκταση το δημογραφικό πρόβλημα που αποτυπώνεται και μέσα από το αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ γεννήσεων και θανάτων, καταγράφεται στα στοιχεία των ληξιαρχικών πράξεων στη Μαγνησία για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022.

Σε ζήτημα επιβίωσης αναδεικνύεται το δημογραφικό για την Ελλάδα, με ενδεικτικό παράδειγμα τη Μαγνησία, όπου για κάθε πέντε ανθρώπους που φεύγουν από τη ζωή, μόλις ένας γεννιέται. Η υπογεννητικότητα και κατ’ επέκταση το δημογραφικό πρόβλημα που αποτυπώνεται και μέσα από το αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ γεννήσεων και θανάτων, καταγράφεται στα στοιχεία των ληξιαρχικών πράξεων στη Μαγνησία για τους πρώτους οκτώ μήνες
του 2022.

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας που απασχολεί εντόνως τα σχολεία του νομού, που είδαν φέτος το μαθητικό δυναμικό τους να μειώνεται κατά 1.191 παιδιά, συνεχίζει να μαστίζει για μία ακόμη χρονιά την τοπική κοινωνία αναφέρει η εφημερίδα ταχυδρόμος σε ρεπορτάζ της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ληξιαρχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα από τη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2022 ήρθαν στον κόσμο μόλις 452 παιδιά. Πρόκειται για παιδιά που γεννήθηκαν στον Βόλο και εγγράφηκαν στα ληξιαρχεία της Μαγνησίας. Εκτιμάται ότι σημαντικός αριθμός παιδιών του νομού γεννήθηκε σε ιδιωτικές κλινικές ή νοσοκομεία της γειτονικής Λάρισας.

Ωστόσο, και πάλι ο αριθμός των γεννήσεων υπολείπεται σημαντικά του αριθμού των θανάτων, ο οποίος είναι σχεδόν πενταπλάσιος. Βάσει των ίδιων στοιχείων, από τον Ιανουάριο έως και τον περασμένο Αύγουστο, συνολικά 1.902 άτομα έφυγαν από τη ζωή. Ο αριθμός των θανάτων είναι υψηλός. Με εξαίρεση την περσινή χρονιά, το 2021 οπότε και καταγράφτηκε μαύρο ρεκόρ θανάτων με την απώλεια 3.058 ανθρώπων, το 2020 καταγράφτηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2.620 θάνατοι και το 2019 ο αριθμός των θανάτων ανήλθαν στις 2.344.

Τα στατιστικά των ληξιαρχικών πράξεων αποτυπώνουν ό,τι καταγράφεται και στις απογραφές του πληθυσμού. Διαρκής μείωση του πληθυσμού στη Μαγνησία, λόγω του αρνητικού ισοζυγίου μεταξύ γεννήσεων και θανάτων.

Στο ζενίθ οι γάμοι

Σε αντίθεση με τις γεννήσεις, στο ζενίθ είναι οι γάμοι μετά την πανδημία που ανάγκασε πολλά ζευγάρια να αναβάλλουν την ένωσή τους λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυσαν.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί στα ληξιαρχεία της Μαγνησίας 655 γάμοι και επιπλέον 117 σύμφωνα συμβίωσης.

Πέρυσι, πρώτη χρονιά με «χαλαρά μέτρα», είχαν τελεστεί πάνω από 850 γάμοι.

Βεβαίως ο αριθμός των γάμων δεν πλησιάζει στα τριψήφια νούμερα προ πανδημίας: στους 1.005 το 2019, στους 1.037 το 2018, στους 1.106 το 2017 και στους 1.082 το 2016.

Πηγή: taxydromos.gr