Μαγνησία: Εκδικάζεται σκάνδαλο υπεξαίρεσης σε δήμους 4 χρόνια μετά την αποκάλυψή του

Στο εδώλιο θα καθίσει υπάλληλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ο οποίος διαχειριζόταν πόρους για λογαριασμό Δήμων. Ο υπάλληλος φέρεται να υπεξαίρεσε μεγάλα ποσά 

Στο εδώλιο θα καθίσει πρώην υπάλληλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στον Βόλο, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατάχρηση και υπεξαίρεση ποσού άνω των 250.000 ευρώ από τιμολόγια δήμων και κοινοτήτων την περίοδο 2005-2010.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2020, η δίωξη ασκήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και η εκδίκαση θα γίνει το 2023… Ο  φάκελος με το τελικό πόρισμα του ελέγχου είχε κατατεθεί τον Μάιο του 2020 από τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Μιχάλη Μιτζικό.

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση χρηματικού ποσού άνω των 250.000 ευρώ από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου είχε ασκηθεί από τις 8 Φεβρουαρίου του 2021 σε βάρος υπαλλήλου, ο οποίος φέρεται να διαχειριζόταν πόρους μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για λογαριασμό Δήμων. Για την υπόθεση, που αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο έκτακτου οικονομικού ελέγχου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την περίοδο 2005 – 2010, είχε προηγηθεί προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Βόλου.

Το σκάνδαλο με τιμολόγια Δήμων της Μαγνησίας, που έφθαναν «φουσκωμένα» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απ’ όπου πληρωνόταν το αντίτιμο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα της τάξης των 250.000 ευρώ, αποκάλυψε το τελικό πόρισμα του δημοσιονομικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε για την περίοδο 2006 – 2010 και έγινε γνωστό τον περασμένο Μάιο.

Η υπόθεση αφορά σε μία δεκαετία και πλέον πίσω. Τότε που πρώην δήμοι, κοινότητες και διαδημοτικοί σύνδεσμοι δεν είχαν δική τους οικονομική υπηρεσία και τα τιμολόγια για υπηρεσίες που τους παρέχονταν πληρώνονταν μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που εξυπηρετούσε τους ΟΤΑ.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στη διάρκεια δημοσιονομικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν έλλειμμα που αφορά στο ποσό των 250.000 ευρώ.

Ξετυλίγοντας το νήμα της υπόθεσης επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι η υπόθεση του ελλείμματος αφορά σε τιμολόγια πρώην δήμων ή κοινοτήτων της Μαγνησίας για λογαριασμό των οποίων πληρώθηκαν συγκεκριμένα ποσά τα οποία όμως έφθασαν «φουσκωμένα» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παραδίδονταν τα σωστά τιμολόγια στους πρώην δήμους για μια σειρά υπηρεσιών. Τα ίδια όμως τιμολόγια για να πληρωθούν έφθαναν «φουσκωμένα» προς πληρωμή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι για τιμολόγια ύψους 30.000 ευρώ πληρώθηκαν τελικώς 250.000 ευρώ. Για να δικαιολογηθούν μάλιστα τα αυξημένα έξοδα, ο φερόμενος ως εμπλεκόμενος υπάλληλος φαίνεται να αλλοίωνε και καταστάσεις εσόδων και εξόδων των δήμων.

Ετσι ενώ οι δήμοι είχαν τα σωστά τιμολόγια βάσει των οποίων εξοφλούνταν προμηθευτές ή επαγγελματίες για παροχή υπηρεσιών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με βάση τα «φουσκωμένα» τιμολόγια κατέβαλλε επιπλέον ποσά και δημιουργήθηκε έλλειμμα.

Το έλλειμμα, που είναι της τάξης των 250.000 ευρώ, αφορά σε υποθέσεις τιμολογίων του πρώην δήμου Αργαλαστής, της πρώην κοινότητας Τρικερίου του σημερινού Δήμου Νοτίου Πηλίου, της πρώην κοινότητας Μακρινίτσας του σημερινού Δήμου Βόλου, της πρώην κοινότητας Κεραμιδίου του σημερινού Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ).

Τι έλεγε η έκθεση των ελεγκτών
Σύμφωνα με την έκθεση αποτελεσμάτων έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου, είχε διαπιστωθεί η ύπαρξη ελλείμματος ύψους 256.723,99 ευρώ και το οποίο οφειλόταν σε υπαιτιότητα δημοτικού υπαλλήλου της περιόδου 2005-2010.
Με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων (ΓΔΔΕ) είχε συσταθεί ελεγκτική ομάδα για να διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο στους Δήμους Βόλου, Ρ. Φεραίου, Νοτίου Πηλίου, στον ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας και στον Σύνδεσμο Κοιμητηρίου Βόλου.
Οι οικονομικοί επιθεωρητές που ανέλαβαν τον έλεγχο έκαναν «φύλλο και φτερό» έγγραφα, παραστατικά και λοιπά οικονομικά στοιχεία κατά τον επιτόπιο έλεγχο, από τους ελεγχόμενους φορείς και πρωτίστως από τους δήμους, ενώ στη συνέχεια έγινε η σύνταξη της πράξης καταλογισμού κατά του υπαλλήλου με βάση τα στοιχεία του πορίσματος, το οποίο κατατέθηκε και στη δικαιοσύνη.

Πηγή: gegonota.news