Lockdown: Τι αλλάζει στο Δημόσιο- Τα ωράρια εργασίας και οι άδειες ειδικού σκοπού

Τρία ωράρια εργασίας στο Δημόσιο θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου μέχρι και τη λήξη του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, όπως ανέφερε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξη τύπου. Το πρώτο θα είναι 7 το πρωί με 3 το μεσημέρι, το δεύτερο 8 το πρωί με 4 το μεσημέρι και το τρίτο 9 το πρωί με 5 το απόγευμα. Ωστόσο, σημείωσε ότι θα υπάρχει και η δυνατότητα κάποιος υπάλληλος να εργάζεται σε διαφορετικό ωράριο. 

Επίσης, ανακοίνωσε διευκολύνσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως το μειωμένο ωράριο ή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού για γονείς που έχουν παιδιά στο Γυμνάσιο που τώρα θα μείνουν στο σπίτι. Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών «στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια με παιδιά στο σχολείο και συγκεκριμένα στο γυμνάσιο», τόνισε ο υπουργός και διευκρίνισε: «Ισχύουν για τους δημόσιους υπαλλήλους τα μέτρα για εναλλακτικές δυνατότητες, όπως μειωμένο ωράριο ή παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή εργασία σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο ή δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού».

Ειδική άδεια θα δοθεί και σε όσους δημοσίους υπαλλήλους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν παιδιά σε αυτή την κατηγορία. «Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στη προστασία της ζωής και τη υγείας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Για αυτούς προβλέπεται ειδική άδεια απουσίας και διευκολύνσεις σε γονείς που έχουν παιδιά από ευάλωτες ομάδες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και μετά από ραντεβού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Τέλος, σημείωσε ότι κάθε δημόσια υπηρεσία θα λειτουργεί με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή του έργο του. «Για τον σκοπό αυτό ευνοούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την τηλεργασία, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση τη λειτουργία όλων υπηρεσιών», κατέληξε ο υπουργός. 

Πηγή: skai.gr