Lockdown: Tη χρυσή τομή για ασφαλές άνοιγμα ψάχνει η κυβέρνηση- Τα πιθανά σενάρια

Τη χρυσή τομή για το αφαλές άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, αναζητά η κυβέρνηση ενόψει των εορτών.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται έως το Σάββατο, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται το λιανεμπόριο και οι εκκλησίες.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε εχθές το βράδυ ο πρωθυπουργός με βασικό θέμα συζήτησης τον φετινό τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων. 

Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να ανοίξουν οι εκκλησίες για τους πιστούς για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες και με αυστηρά μέτρα.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί σε κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές και η υποχρεωτική 10ήμερη καραντίνα στην οποία υποβάλλονται οι επισκέπτες από το εξωτερικό.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, στο θετικό σενάριο θα υπάρξει κάποιο άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα, ίσως με μεγαλύτερη αυστηροποίηση των κανόνων της αναλογίας ατόμων ανά τετραγωνικών.

Βασικό ερώτημα αποτελεί το τί θα γίνει με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. 

Αρχική σκέψη ήταν να μην ανοίξουν καθόλου. Υπάρχει ωστόσο ο αντίλογος που λέει πως σε αυτή τη περίπτωση ο συνωστισμός θα αυξηθεί στα μικρά.

Στο ερώτημα, γιατί μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο και όχι τα σχολεία, κυβερνητικά στελέχη απαντούν πρώτον, πως το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να είναι πανελλαδικό για λόγους ισότητας και δεύτερον ότι ο χρόνος που θα άνοιγαν πριν από τα Χριστούγεννα ήταν μόλις μια εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ΑΠΕ