Με λαμπρότητα η αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο - Δείτε βίντεο

Στην Αθήνα το Αγιο Φως θα φτάσει περίπου στις 19.30 το απόγευμα, με ειδική πτήση της Aegean

Με λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα από τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλο, στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως.

Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος, μπήκε στο ιερό κουβούκλιο και βγήκε κρατώντας στα χέρια του τα κεριά με το Άγιο Φως, έφτασε στον ναό της Αναστάσεως λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι. Λίγα λεπτά αργότερα το κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου αποσφραγίστηκε, ενώ στις 14:15 ξεκίνησε η επίσημη τελετή.

πανάγιος ταφος

Δέκα λεπτά πριν τις 3 το μεσημέρι ο πατριάρχης Ιεροσολύμων βγήκε με τις 33 λαμπάδες και μεταλαμπάδευσε το Άγιο Φως στους προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα, υπό τον χαρμόσυνο ήχο από τις καμπάνες του Ναού της Αναστάσεως.

Ο ναός ήταν και φέτος ασφυκτικά γεμάτο από πιστούς από όλα τα μέρη του κόσμου, πολλοί από τους οποίους διανυκτέρευσαν εκεί.

Μετά την Αφή, ο Πατριάρχης θα παραδώσει το Ανέσπερο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.Στην Αθήνα το Αγιο Φως θα φτάσει περίπου στις 19.30 το απόγευμα, με ειδική πτήση της Aegean. 

Στην Αθήνα το Αγιο Φως θα φτάσει περίπου στις 19.30 το απόγευμα, με ειδική πτήση της Aegean.  

Φέτος οι ισραηλινές αρχές έχουν επιβάλει αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Ταφος

Η ευχή που αναπέμπει ο Πατριάρχης 

Η τέλεσή της αποτελεί προνόμιο του ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων που επαναλαμβάνεται κάθε Μέγα Σάββατο μεσημέρι στη λειτουργία της Αναστάσεως, στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού.

Η ευχή την οποία αναπέμπει ο Πατριάρχης προ της αφής πάνω από τον Πανάγιο Τάφο σε ανάμνηση της θυσίας και της τριημέρου αναστάσεως του Χριστού και απευθυνόμενος στο Θεό είναι:

«Διά τοῦτο, ἐκ τοῦ ἐπί τοῦτον τόν φωτοφόρον σου Τάφον ἐνδελεχῶς καί ἀειφώτως ἐκκαιομένου φωτός εὐλαβῶς λαμβάνοντες διαδιδόαμεν τοῖς πιστεύουσιν εἰς σέ τό ἀληθινόν φῶς καί παρακαλοῦμεν καί δεόμεθά σου, Πανάγιε Δέσποτα, ὅπως ἀναδείξης αὐτό ἁγια­σμοῦ δῶρον...»

Η τελετή του Αγίου Φωτός γίνεται το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου και αποτελείται από έξι στάδια:

1. Σφράγισμα με μαλακό κερί της θύρας του ιερού Κουβουκλίου, και σφραγίδες εις αυτό από τον θυρωρό του Ναού, εις ανάμνησιν: "σφραγίσαντες τὸν λίθον μετὰ τῆς κουστωδίας" (Ματθ. 27,66)
2. Ξεσφράγισμα της θύρας, είσοδος και τοποθέτηση σβηστής κανδήλας στον Πανάγιο Τάφο από τον Σκευοφύλακα και Ηγούμενο του ναού της Αναστάσεως[5]. Στη συνέχεια άναμμα αυτής.
3. Λιτανεία Πατριάρχη και αρχιερέων, τρεις φορές γύρω από το ιερό Κουβούκλιο.
4. Είσοδος του Πατριάρχη και του Αρμένιου ιερέα στον Πανάγιο Τάφο. (Τα τελευταία χρόνια εισέρχεται και ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας)
5. Προσευχή του Πατριάρχη για τον αγιασμό του Αγίου Φωτός. Στη συνέχεια λήψη αυτού από την αναμμένη κανδήλα.
6. Διαμοιρασμός του Αγίου Φωτός πρώτα από τις δύο οπές, δεξιά (από τον ορθόδοξο Πατριάρχη) και αριστερά (από τον Αρμένιο ιερέα) του Κουβουκλίου. Στη συνέχεια έξοδος Πατριάρχη και Αρμένιου ιερέα, και διαμοιρασμός του Αγίου Φωτός στους πιστούς έμπροσθεν του Κουβουκλίου.

Πηγή: skai.gr