Διαθέσιμη στο Covid free wallet του κινητού μας η ταυτότητα σε λίγες ημέρες- Η διαδικασία

Της Γωγώς Κατσέλη 

Διαθέσιμη θα είναι σε λίγες ημέρες στο Covid free wallet των κινητών τηλεφώνων η ταυτότητα, όπου θα αποθηκεύονται ορισμένα στοιχεία τους προκειμένου να γίνει ευκολότερα ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος. 

«Έχουμε παρατηρήσει όλοι ότι όταν πάμε σε ένα κατάστημα σύμφωνα με τα μέτρα που υπάρχουν κατά της διάδοσης του κορωνοϊού μαζί με το πιστοποιητικό που έχουμε στο κινητό μας ή σε έγχαρτη μορφή, μας ζητάνε και την ταυτότητά προκειμένου να διαπιστώσουν ότι συμπίπτει το όνομα με το πρόσωπο, το οποίο θέλει να εισέλθει σε ένα κατάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Υπογράμμισε ότι σε λίγες ημέρες θα είναι διαθέσιμη η αποθήκευση ορισμένων στοιχείων της ταυτότητας στο Wallet, στο κινητό ώστε να μην αναζητείται η ταυτότητα.

Ο κ. Λιβάνιος πρόσθεσε ότι θα είναι σε ψηφιακή μορφή ώστε ο πολίτης να κουβαλάει λιγότερα χαρτιά μαζί του, ενώ τόνισε ότι θα αφορά μόνο στην επίδειξης της ταυτότητας και ο καταστηματάρχης δε θα έχει πρόσβαση στην επαλήθευση ή στα στοιχεία της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr οι πολίτες θα μπαίνουν στην πλατφόρμα, θα συμπληρώνουν τους κωδικούς του Taxisnet και τον OTP (One Time Password) που θα τους αποστέλλεται στο κινητό τους και αυτόματα θα τους εμφανίζονται ορισμένα στοιχεία της ταυτότητάς τους. Συγκεκριμένα, στην πρώτη ψηφιακή μορφή της ταυτότητας θα αναγράφονται το όνομα, το επώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, αλλά και η φωτογραφία της ταυτότητας. 

Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνσης είναι η νέα υπηρεσία να είναι διαθέσιμη μέσα στην επόμενη εβδομάδα και σε κάθε περίπτωση πριν την Πρωτοχρονιά, ενώ αποτελεί το πρώτο βήμα για την πλήρη ψηφιοποίηση της ταυτότητας, η οποία θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. 

Πηγή: skai.gr