Λίστα Νικολούδη: Δήμαρχοι και περιφερειάρχες «πρωταθλητές» στην απόκρυψη περιουσίας

Ιατρούς, δημάρχους, προέδρους νομικών προσώπων, προέδρους επιτροπών διαγωνισμών, διαιτητές ποδοσφαίρου και δημοσιογράφους περιλαμβάνει ο μακρύς κατάλογος αυτών που απέκρυπταν περιουσιακά στοιχεία, και καταγράφονται στην περιβόητη «λίστα Νικολούδη».

Σύμφωνα με τη λίστα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, την «πρωτιά» στην απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων για το 2013 καταλαμβάνουν οι τοπικοί άρχοντες, αφού καταγράφονται 75 περιπτώσεις δημάρχων και έξι περιπτώσεις περιφερειαρχών.

Ακολουθούν γιατροί του ΕΣΥ με 62 περιπώσεις, 48 πρόεδροι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, 37 μέλη επιτροπών αξιολόγησης διαγωνισμών, 18 δημοσιογράφοι, επτά διαιτητές επαγγελματικού αθλητισμού και άλλοι που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.

Ο Παναγιώτης Νικολούδης αναφέρεται στο εισαγωγικό του σημείωμα και στην έρευνα για τα επισφαλή δάνεια και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Αρχή, αλλά και ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με «ένα ιδιαίτερο είδος οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας, που θα μπορούσε περιφραστικά και σχηματικά να χαρακτηριστεί ως το φαινόμενο της «καταλήστευσης των τραπεζών εκ των έσω».

Επισημαίνει δε, ότι η Αρχή για το «βρώμικο χρήμα» δέσμευσε περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ ως εγκληματικό προϊόν από 207 υποθέσεις που διερεύνησε και απέστειλε στην Δικαιοσύνη, εκ των οποίων περίπου 73 εκατ. ευρώ αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής, 124 εκατ. άλλα οικονομικά εγκλήματα, 1,5 εκατ. ευρώ ηλεκτρονικές απάτες και 1,1 εκατ. ευρώ υποθέσεις ναρκωτικών.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου