Λιανεμπόριο: Αντιδράσεις εμπόρων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη -Θα ανοίξουν τα μαγαζιά στην Πολίχνη

Συναντήσεις με τις αυτοδιοικητικές αρχές και εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου θα έχουν σήμερα κυβερνητικά κλιμάκια τα οποία θα μεταβούν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση να εξαιρεθούν οι τρεις αυτές περιοχές από το ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου.

Στην Πάτρα θα μεταβεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Επείγουσα επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, που συνεδρίασε χθες βράδυ.

Ζητά την ανάκληση της απόφασης για αναστολή του ανοίγματος, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δε θα προτρέψει τον κόσμο να μην υπακούσει σε έναν νόμο του κράτους.

Προειδοποιεί, ωστόσο ότι ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, είναι δικαιολογημένα σε έξαλλη κατάσταση, σε σημείο να μην ελέγχεται.

Σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν έμποροι της πόλης, αντιδρώντας στο «μπλόκο» ανοίγματος της αγορά, υποστηρίζοντας ότι θα ανοίξουν τα καταστήματα τους την Δευτέρα, σύμφωνα με το Kozanilife.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 100 καταστηματάρχες της Πολίχνης αποφάσισαν να ανεβάσουν ρολά την ερχόμενη Δευτέρα, αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση για αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, σε τρεις Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη.

Την άμεση ανάκληση της απόφασης ζητά με ανακοίνωσή του και ο Εμπορικός σύλλογος της Πάτρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πάτρα, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων πρόκειται να προχωρήσουν σε συμβολικό άνοιγμα των μαγαζιών, χωρίς υπάλληλους και χωρίς να εξυπηρετούν πελάτες. 

Στην ανακοίνωσή τους, οι έμποροι αναφέρουν:

«Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου για την περιοχή της Αχαΐας θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με αναφορές της επιτροπής και της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα η πρωτεύουσα θα ανοίξει κανονικά από την προσεχή Δευτέρα παρά το τεράστιο ιικό φορτίο. Νιώθουμε για μια ακόμη φορά το πειραματόζωο, ένας νομός μια αγορά που δεν λέει να ξεφύγει από το πολύμηνο lockdown. Νιώθουμε αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι μπροστά στον πρωτοφανή εμπαιγμό. Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση. Δεν αντέχουμε άλλο.»

Για έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού προς τους εμπόρους κάνει λόγο ο εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης. Σημειώνει ότι η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου είχε προβληματίσει τους καταστηματάρχες, ωστόσο τονίζει ότι το Λιανεμπόριο είναι για άλλη μια φορά το εξιλαστήριο θύμα.
 

Πηγή: skai.gr