Κλείσιμο

Λέκκας στον ΣΚΑΪ: Κινδυνεύει με ερημοποίηση η Αττική λόγω των πυρκαγιών

Τον «κώδωνα» του κινδύνου κρούει o καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας από τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές στα δάση της Αττικής

Τον κίνδυνο το λεκανοπέδιο να επέλθει σε κατάσταση ερημοποίησης εξαιτίας των πυρκαγιών που καταστρέφουν κάθε χρόνο τα εναπομείναντα δάση, επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ o καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

«Κάθε χρόνο, για δύο βδομάδες του Ιουλίου έχουμε τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Αττική», παρατήρησε ο κ. Λέκκας προσθέτοντας πως το ανησυχητικό δεν είναι μόνο η έκτασή τους, αλλά το γεγονός ότι εκδηλώνονται σε κομβικά σημεία.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η καταστροφή θα υπάρξει περιβαλλοντική κατάρρευση του όλου συστήματος», σημείωσε ο καθηγητής εξηγώντας ότι πλέον δεν θα μπορεί να υπάρξει διαδικασία αναγέννησης των δασών.

«Εάν δεν μπορέσουμε να σώσουμε τους τελευταίους πόρους τελικά θα φτάσουμε στην ερημοποίηση και θα πάμε σε μια κατάσταση όπως στο Ντουμπάι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή τις προσεχείς ημέρες που αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας με κίνδυνο να πυροδοτηθούν νέες πυρκαγιές.

Πηγή: skai.gr