Λέκκας στον ΣΚΑΪ για το σεισμό στον Κορινθιακό: Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος, αλλά να μην ανησυχούμε

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 2 με 3 χιλιόμετρα.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για το αν ο σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1.02 τη νύχτα κοντά στην Ιτέα ήταν ο κύριος. Η σεισμική δόνηση έγινε εντονότατα αισθητή στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου και στην Αττική. 

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι το ρήγμα είχε διεύθυνση Ανατολή - Δύση, στην είσοδο του Κόλπου της Ιτέας, και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 2 με 3 χιλιόμετρα.

Διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση αύτη την στιγμή εάν ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς θα πρέπει να δούμε την μετασεισμική ακολουθία και την εξέλιξη του φαινομένου. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σχολίασε ότι «θα περιμένουμε τις επόμενες ώρες και μέρες, και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου θα εκτιμηθεί αν ήταν ο κύριος σεισμός».

«Αν δεν παρέλθει ένα εύλογο διάστημα δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλή εκτίμηση» σημείωσε, και πρόσθεσε ότι θα θέλαμε να είχαν γίνει περισσότερες δονήσεις (μετά τα 5 Ρίχτερ) από τις έξι δονήσεις της τάξης των 2,5 Ρίχτερ που σημειωθήκαν στην ιδία περιοχή.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πάντως, ότι δεν θα πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος, γιατί η περιοχή και οι υποδομές της αντέχουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς, μέχρι 6,5 Ρίχτερ, όπως αυτός που εκδηλώθηκε για παράδειγμα το 1995 και δεν υπήρξαν ζημιές. 

Δήλωσε ότι μετά τον σεισμό, ακολούθησαν τέσσερις με πέντε δονήσεις της τάξης των 2,5 Ρίχτερ από την ιδία περιοχή. Στο Γαλαξίδι έως τώρα έχουν γίνει 5 μετασεισμοί και έχουν πολύ μικρό μέγεθος.

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, ο οποίος επικοινώνησε και με τις όμορες περιοχές. 


 

Πηγή: skai.gr