Λάρισα: Κινητοποίηση των μηλοπαραγωγών - Πλήθος τρακτέρ στο κέντρο της Αγιάς

Ετοιμάζονται για την Αθήνα αν δεν υπάρξει άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση

Μεγάλη σε όγκο και συμμετοχή είναι η κινητοποίηση των μηλοπαραγωγών στην Αγιά της Λάρισας το πρωί της Τρίτης. Περισσότερα από 130 τρακτέρ προκάλεσαν κυκλοφοριακό… έμφραγμα στο κέντρο της πόλης.

Σε δηλώσεις του στο onlarissa.gr ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας, υποστήριξε πως «η μαζικότητα της σημερινής κινητοποίησης στην Αγιά είναι πρωτοφανής και δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Είναι πρόβλημα επιβίωσης για εμάς, τις οικογένειες και την ίδια την ύπαρξη και την οικονομική ζωή του Δήμου Αγιάς. 

Μεγάλη είναι η συμμετοχή και στις άλλες περιοχές της χώρας. Με ενότητα και αγώνες μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Πρέπει η κυβέρνηση να ακούσει το μήνυμα της μαζικότητας και να μας δώσει αυτό που ζητάμε που είναι το δίκαιο».

Εφόσον δεν υπάρξει άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων από την κυβέρνηση, οι μηλοπαραγωγοί σχεδιάζουν να κατέβουν για μεγάλη διαμαρτυρία στην Αθήνα, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, στις 24 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως οι μηλοπαραγωγοί ζητούν τα εξής:

  • Να ισχύσει ως το 2027 όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η Κυβέρνηση της καταβολής συνδεδεμένης ενίσχυσης σε Μήλα, Κάστανα, Αμύγδαλα, Καρύδια, Ροδάκινα, Φιστίκια.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ευθύνη της Κυβέρνησης. Χρήματα υπάρχουν αλλά είναι πολιτική επιλογή της να μπουκώνει με δις ευρώ τους επιχειρηματίες και να πετάει ψίχουλα που δεν καλύπτουν την ζημιά στους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα.
  • Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή ενέργεια για τα χωράφια, τους σταύλους, τα σπίτια μας. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε τις καλλιέργειες μας.
  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.
Πηγή: onlarissa.gr