ΚΥΣΕΑ: Καμία τελική απόφαση για τα F-16 και καμία αναφορά στις φρεγάτες

Χωρίς οριστικές αποφάσεις για την αναβάθμιση 85 μαχητικών τύπου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η σύντομη ανακοίνωση αναφέρει πως ο ΚΥΣΕΑ συζήτησε «διεξοδικά» τις νεότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την αναβάθμιση των F-16, όμως η μοναδική απόφαση που ελήφθη ήταν για την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για τα οπλικά συστήματα των μεταγωγικών αεροπλάνων C-27.

Δεν διευκρινίζεται τι οπλικά συστήματα διαθέτουν τα C-27.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται το κόστος ή οι όροι της σχεδιαζόμενης αναβάθμισης. Στα τέλη του περασμένου έτους το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας είχε διαμηνύσει πως το κόστος δεν θα υπερβαίνει τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια και θα καλύπτει μέρος του ελληνικού στόλου.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται κανένας λόγος για τα σχέδια χρονομίσθωσης δύο φρεγατών FREMM από τη Γαλλία το ερχόμενο καλοκαίρι, τα οποία έχει εξαγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα Mer et Marine, το Παρίσι δεν είναι διατεθειμένο να νοικιάσει τις δύο φρεγάτες στην Αθήνα, καθώς θα υπάρξει πρόβλημα στην επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Υπό τη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, η Αθήνα έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να μπει σε έναν κοστοβόρο αγώνα εξοπλισμών με την Τουρκία, αλλά διαρκώς επιδιώκει να ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη του στρατεύματος.
Πηγή: skai.gr