Αφεντικό στη διακίνηση της κοκαϊνης που έρχονταν από την Καραϊβική, όσον αφορά στην Ελλάδα, ήταν αλλοδαπός 41 ετών, ιδιαίτερα γνωστός στις αρχές. Σκληρός και αδίστακτος δεν δίσταζε να πυροβολεί ακόμα και κατά αστυνομικών.

 

 

Αρχηγοί του κυκλώματος του οποίου η κοκαϊνη εντοπίστηκε σε ενοικιαζώμενα διαμερίσματα στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας είναι δύο άτομα, ένας Μαροκινός που έχει έδρα την Ισπανία και ο επονομαζόμενος "ντόκτορ". 

Ο 41χρονος αρχηγός στην Ελλάδα είναι ο άνθρωπος ο οποίος στις 16 Φεβρουαρίου του 2010 είχε εμπλακεί σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής.

Τότε, είχε ρίξει μέσα από φούρνο στον Βύρωνα πέντε χειροβομβίδες και είχε σκοτωθεί κατά λάθος από πυρά αστυνομικών ένας 25χρονος εργάτης και είχαν τραυματισθεί δύο αστυνομικοί. 

Στη συμπλοκή είχε πάρει μέρος ο Μάριο Κόλα ο οποίος σκοτώθηκε στην περιοχή των Ιωαννίνων στα ελληνοαλβανικά σύνορα ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στην Αλβανία.  

Ο 41χρονος έχει στο ενεργητικό του πέντε συλλήψεις, τρεις αποδράσεις απο άδειες που παραβίασε και την αιματηρή συμπλοκή στον Βύρωνα.

Παρά το βαρύ βιογραφικό του κα την εγκληματική του δράση αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2019. 

Η επιχείρηση ήταν καλά οργανωμένη από την Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής. Στο τελευταίο της στάδιο, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε συλλήψεις και την κατάσχεση ενός τόνου και 181 κιλών της ναρκωτικής ουσίας. 

Συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί, οι οποίοι θεωρούνται μέλη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης, ενώ κατασχέθηκαν ένα περίστροφο, πιστόλια και καλάσνικοφ.

Στην υπόθεση εμπλέκονται άλλα εννέα άτομα, για τα οποία πραγματοποιούνται έρευνες, τόσο στην Ελλάδα ,όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

Η κοκαΐνη, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Αστυνομία, προέρχεται από τον Άγιο Βικέντιο στην Καραϊβική και έφτασε στην Ελλάδα με ιστιοφόρο, το οποίο έδεσε στο λιμάνι του Αστακού. Τα ναρκωτικά αποθηκεύοντα νσε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. 

Όπως αναφέρει η Αστυνομία:

«Με βάση τα δεδομένα της έρευνας, χθες Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήσαμε οργανωμένες – παράλληλες - αστυνομικές επιχειρήσεις στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και στην Αττική, σε Καλλιθέα, Ίλιον, Παγκράτι και Νέα Σμύρνη, με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ., της Ο.Π.Κ.Ε. και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίσαμε και κατασχέσαμε εντός οικίας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης και συγκεκριμένα ένα τόνο και 181 κιλά, τα οποία η εγκληματική οργάνωση είχε εισάγει στη χώρα μας με ιστιοφόρο και τα προόριζε για περαιτέρω διάθεση στην παράνομη αγορά.

Επίσης, καταφέραμε να συλλάβουμε οχτώ (8) αλλοδαπούς, που δραστηριοποιούντο στη χώρα μας ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και να κατασχέσουμε στην κατοχή τους περίστροφο, τρία (3) πιστόλια, πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov και μεγάλο αριθμό φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων.»

Οι γνωστοί στην Αστυνομία και επικίνδυνοι κακοποιοί

Το κύκλωμα αποτελούνταν από ιδιαίτερα επικίνδυνους κακοποιούς, οι οποίοι οπλοφορούσαν, ενώ έχουν απασχολήσει τις αρχές κατά το παρελθόν για σωρεία ποινικών αιδκημάτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 41χρονου δραπέτη ο οποίος το 2010 είχε πυροβολήσει με συνεργό του κατά αστυνομικών, ενώ είχαν εκτοξεύσει και χειροβομβίδες. 

"Θα ήθελα να επισημάνω ότι η χθεσινή αστυνομική επιχείρηση παρουσίαζε ιδιαιτερότητες, με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, καθώς τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι στο σύνολό τους επικίνδυνοι κακοποιοί, που οπλοφορούν.

Μάλιστα, κατά περίπτωση, έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για υποθέσεις ναρκωτικών, ένοπλες επιθέσεις κατά αστυνομικών, ένοπλες ληστείες, πλαστογραφίες και άλλα ποινικά αδικήματα.

Χαρακτηριστικά, ένας από τους συλληφθέντες (41χρονος αλλοδαπός), τον Φεβρουάριο του 2010, στο Βύρωνα Αττικής, μαζί με ομοεθνή συνεργό του, δραπέτες και οι δυο Φυλακών, πυροβόλησαν επανειλημμένα και έριξαν πέντε χειροβομβίδες κατά αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής, που επιχειρούσαν να τους συλλάβουν. Σημειώνεται ότι στο περιστατικό είχε χάσει τη ζωή του διερχόμενος ιδιώτης και είχαν τραυματιστεί δυο αστυνομικοί .

Ο παραπάνω αλλοδαπός, από το έτος 2000, έχει συλληφθεί άλλες πέντε φορές, για ένοπλες ληστείες, υποθέσεις ναρκωτικών και απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ τρεις φορές έχει παραβιάσει άδειες που του χορηγήθηκαν από Καταστήματα Κράτησης.

Επιπλέον, δύο (2) ακόμα από τα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί στο παρελθόν, ο μεν πρώτος τον Αύγουστο του 2004, ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία εισήγαγε στη χώρα μας από την Καραϊβική, με ιστιοπλοϊκό σκάφος, κοκαΐνη βάρους 910 κιλών ενώ ο δεύτερος το Μάρτιο του 2017, για διακίνηση κοκαΐνης και το Σεπτέμβριο του 2018 για διακίνηση ναρκωτικών στη Ζάκυνθο.

Δύο ακόμα από τα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί στο παρελθόν, ο μεν πρώτος το Νοέμβριο του 2011 στην Κοζάνη για διάρρηξη σε οικία και το Σεπτέμβριο του 2015 για κατοχή και διακίνηση κάνναβης, ενώ ο δεύτερος τον Ιούνιο του 2016 για διακίνηση κοκαΐνης στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών.

Ένας ακόμα από τους συλληφθέντες έχει πλήθος συλλήψεων για πλαστογραφίες, ενώ επιπλέον είχε συλληφθεί το Σεπτέμβριο του 2012 για κατοχή και διακίνηση κοκαΐνης."

Τεράστια τα κέρδη, έφταναν τα 50 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής, Πέτρου Τζεφέρη, τα κέρδη από τη διακίνηση της κοκαΐνης ξεπερνούσαν τα 50 εκατ. ευρώ. 

Η συστηματική έρευνα διήρκεσε πάνω από έξι μήνες, σε συνεργασία με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα και τις αστυνομικές Αρχές της Αλβανίας και της Ισπανίας, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε διυπηρεσιακή συνεργασία με το Σ.Δ.Ο.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών και τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, καθώς και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν απογευματινές ώρες σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Αθηνών, όπου τους παρέπεμψε στην κύρια ανάκριση.

Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται προκειμένου να αποκαλυφθεί το πλήρες εύρος της δραστηριότητας της οργάνωσης, ενώ σε συνεργασία με ομόλογες Αρχές άλλων χωρών πραγματοποιούνται αναζητήσεις για τον εντοπισμό των μη συλληφθέντων μελών της εγκληματικής οργάνωσης».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις