Ξεκίνησε η έρευνα για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο ΑΠΘ - Η πρώτη κατάθεση (vid)

Με την κατάθεση της Λίνας Τσαλταμπάση, προέδρου του Συνδέσμου Γυναικών Επιχειρηματιών Ελλάδος, ξεκίνησε η προκαταρκτική έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τις καταγγελίες πρώην φοιτητριών του ΑΠΘ ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητές του Ιδρύματος.

Την έρευνα είχε ζητήσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ύστερα από σειρά καταγγελιών που είδαν το περασμένο Σαββατοκύριακο το «φως» της δημοσιότητας σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Κοινωνικής Δικτύωσης από απόφοιτες τμημάτων του ΑΠΘ, σε συνέχεια των αποκαλύψεων για την προσωπική εμπειρία που βίωσε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου.

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκειμένου να διαλευκανθούν οι καταγγελίες είχε ζητήσει και ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου που διαβίβασε γραπτή αναφορά προς την Εισαγγελία. Στο επίκεντρο της έρευνας, την οποία διενεργεί η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, βρίσκονται καταγγελίες για δύο συνταξιούχους -πλέον- καθηγητές, ένας της Φιλοσοφικής κι ο άλλος της Γεωλογίας. Η κ Τσαλταμπάση, απόφοιτη και η ίδια του Τμήματος Γεωλογίας, επιβεβαίωσε από την πρώτη στιγμή τις καταγγελίες που αφορούσαν στη Σχολή της, κάτι που επανέλαβε στην κατάθεση της στην Ασφάλεια. Κατά την 3ωρη εξέτασή της από τους αστυνομικούς, η ίδια φέρεται να περιέγραψε την προσωπική εμπειρία που έζησε αναφέροντας συγκεκριμένα περιστατικά.

Σε δηλώσεις της αργότερα ανέφερε ότι «αυτά που είπα δημοσίως τα είπα και στην Ασφάλεια». «Ήταν το βήμα» πρόσθεσε «που περιμέναμε να μας καλέσει η Δικαιοσύνη. Η έρευνα ξεκίνησε και έδωσα πρώτη κατάθεση» τόνισε. Το επόμενο διάστημα θα κληθούν να καταθέσουν στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας κι άλλα πρόσωπα με γνώση των περιστατικών, ενώ -μεταξύ αυτών- που κλήθηκαν να εξεταστούν είναι δύο απόφοιτες των παραπάνω Σχολών που δημοσίευσαν πρώτες τις καταγγελίες σε ομάδες Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ